Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras sastanak

Merkel i Sarkozy o ključnom pitanju dokapilitizacije banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy večeras će za radnom večerom u Berlinu na 'jelovniku' imati tešku temu pronalaska zajedničkog stajališta za dokapitalizaciju europskih banaka, što bi mogao biti ključan korak za rješavanje krize u eurozoni, javljaju agencije.

Neke od europskih banaka počele su posrtati pred dužničkom krizom kojoj se ne nazire kraj. Propast belgijsko-francuske banke Dexie, kao i smanjenje kreditnih rejtinga Italije i Španjolske, ubrzala je hitnost razgovora njemačkih i francuskih čelnika. Na dnevnom redu u Berlinu bit će i stanje u Grčkoj, kojoj nužno treba nova tranša iz prošle godine dogovorene pomoći MMF-a i EU-a za spas njezinih financija.

Sarkozyja je uoči puta u Berlin posjetila nova direktorica MMF-a Christine Lagarde, koja je prošli mjesec prva pozvala na dokapitalizaciju banaka. Velike francuske banke prihvatile bi državnu dokapitalizaciju u iznosu od 10 do 15 milijarda eura pod uvjetom da njemačka središnja Deutsche Banka također poveća svoj kapital, objavio je u subotu Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na financijske izvore.

Njemačka bi, međutim, htjela da banke prvo same pokušaju povećati svoj kapital, prije nego li zatraže pomoć. Pariz bi također htio da se Fond za europsku financijsku stabilnost (ESEF) iskoristi za dokapitalizaciju banaka, dok ga Berlin drži kao posljednju opciju, po riječima Merkel u petak.

Po procjenama stručnjaka, europskim bankama treba između 100 i 200 milijarda eura dokapitalizacije da izdrže teret dužničke krize. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba za glasove Sarkozy i Hollande privlače glasače Marine Le Pen Slika nije dostupna Nestašni potomak Sarkozy se ispričao policajki jer ju je njegov sin gađao rajčicom

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene