Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo s 18 godina

FOTO Memoari snajperista: 'Jednom kad ubiješ čovjeka, ne možeš zamijeniti taj osjećaj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nick Irving prvi put je ubio čovjeka s navršenih 18 godina. "Bio je to jedini put da sam nešto osjetio", kaže taj američki snajperist, koji nosi nadimak "The Reaper" (Žetalac).

Njegova strojnica kalibra 12,7 milimetara bila je postavljena na vozilo izvan grada Ramallaha u Iraku, kad je uočio jednog vozača. Taj vozač okrenuo je automobil od njega, a Irvingov zapovjednik je povikao: "Pucaj! Pucaj!" te ga udario čizmom u leđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krvava bitka za grad Tko su Duhovi iz elitne postrojbe: "Donijeli smo teror, svaki izlazak može biti posljednji" Slika nije dostupna ''Ovo je kao početak apokalipse'' On je jedan od najsmrtonosnijih snajperista na svijetu i pridružio se borbi za Ukrajinu: U Kanadi je ostavio ženu i sina

Irving je ispalio rafal od sedam metaka velikog kalibra ravno u glavu tog vozača te vidio kako je njegova meta eksplodirala u oblaku maglice i dijelova tijela, prenosi news.com.au.

Kasnije te večeri i noći, njegova žrtva vratila se u njegovu sobu da ga progoni, napisao je Irving u svojim memoarima koje je nazvao "The Reaper".

"Nakon što ubiješ čovjeka nema više osjećaja poput toga. Pazi što ti kažem. Nećeš više ići u lov. Više ti to neće biti uzbudljivo. Nećeš pronaći veselje u tome. Jednom kad ubiješ čovjeka, ne možeš zamijeniti taj osjećaj", rekao je Irvingu njegov zapovjednik voda.

Irving je uživao u svojem opasnom poslu, napredujući od rendžera do strojničara, strijelca, snajpera te naposljetku i majstora snajpera.

Svoju pušku topa SR-25 nazvao je "Dirty Diana" te je s njom provodio sate, čisteći je i nanoseći kamuflažnu boju na nju, čak i kad je bilo vrijeme otići kući suprugi. Tvrdi kako ga je počeo ovladavati osjećaj da se "pravi on" nalazi samo u vojnoj uniformi.

Nakon misija on i njegov tim bi pregledavali vlastite snimke na videu te bi povikivali "To!" i "Evo ti!", dok bi "loši tipovi" bili ubijani po terenu.

"Sposobnost da ubijaš ljude i ne osjećaš ništa... mislim da je to nešto s čime se moraš roditi. Shvatio sam da sam poprilično čvrstog uma", rekao je Irving u svojim memoarima.

Irving je postao prvi afroamerikanac snajperist koji je služio u Trećem rendžerskom bataljonu, koji se borio u Somaliji, u povijesnoj misiji "Black Hawk Down".

Irvingova fascinantna priča kulminira s krvavom turnejom u Afganistanu koja ga je učinila legendom i zbog koje je zaslužio već ranije spomenuti nadimak, nakon što je postavio rekord u ubojstvu neprijatelja tijekom jednog izlaska na teren - ubio je čak njih 33.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene