Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Meksiko je u utorak poslao u Šangaj zrakoplov kojim će u domovinu vratiti 70 svojih državljana koji su u Kini stavljeni u karantenu kako bi se spriječilo širenje svinjske gripe, dok je istovremeno Kina počela evakuaciju svojih državljana iz Meksika.


Meksička vlada je tu mjeru ocijenila potpuno neopravdanom, tvrdeći da je donešena isključivo na osnovu pripadajuće nacionalnosti. Za sada niti jedan meksički državljanin zadržan u Kini u izolaciji ne pokazuje simptome zaraze virusom H1N1. Meksički čarter pokupio je svoje državljane iz Šangaja i Pekinga, a prema planu, trebao bi sletjeti i u Guangzhou i Hong Kong.

>> Meksiko preporučuje svojim građanima da ne putuju u Kinu

Kinesko ministarstvo vanjsko poslova priopćilo je da je ta mjera donešena u skladu sa zakonom i odredbama zakona o sprečavanju epidemija. U sjeveroistočnom gradu Changchunu u karanteni je također zadržano 25 kanadskih studenata. Istovremeno je Kina, nakon suspenzije letova između Ciudad de Mexica i Šangaja, u Meksiko također uputila čarter kako bi vratila svojih 200 državljana.

Vezani članci Slika nije dostupna Gripa odnijela tri života u Rijeci Slika nije dostupna Potvrđena prva žrtva gripe u Istri