Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protestirao i 2006.

Meksiko: Ljevičarski kandidat ne priznaje rezultate izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andres Manuel Lopez Obrador, ljevičarski kandidat za predsjednika Meksika kojega je po broju glasova nadmašio konzervativac Enrique Pena Nieto, u ponedjeljak je odbacio izborne rezultatte i izjavio da ima dokaze da su njegovi protivnici kupili oko pet millijuna glasova.

Po službenim rezultatima Lopez Obrador, koji je šest tjedana vodio prosvjede kada je izgubio predsjedničke izbore 2006. godine, završio je na drugom mjestu s 31,59 posto glasova, te zaostaje za oko 3,3 milijuna glasova za pobjednikom Penom Nietom iz Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) koji je osvojio 38,21 posto glasova.

Međunarodni promatrači su ocijenili da su izbori održani 1. srpnja bili čisti, no dan prije izbora Lopez Obrador je optužio Pena Nietu i PRI za kupovanje glasova čime je otvorio perspektivu otvaranja pravnog postupka koji bi mogao trajati tjednima.

"Ne možemo prihvatiti ove rezultate", rekao je Lopez Obrador koji je također rekao da je bio žrtva izborne prijevare 2006. godine. "Imamo dokaze za to i u odgovarajućem trenutku dokazat ćemo da je oko pet milijuna glasova kupljeno".

Lopez Obrador je rekao da će s odlukom o slijedećem koraku čekati do četvrtka no izjavio je da razmatra upućivanje zahtjeva za poništenje izbora. (Hina)

Pročitajte i ovo Nesreća u Meksiku sjeverozapad Meksika VIDEO Strašna nesreća u turističkom odredištu: Sudarili se autobus i kamion, u buktinji izgorjelo 19 ljudi Ilustracija Probijen štit Sudit će se najvećim proizvođačima oružja: "Znali ste da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene