Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zdravstveni stručnjaci koji su se okupili na kongresu u Helsinkiju govorili su pohvalno o ponašanju meksičkih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kada je riječ o načinu na koji su se nosili s novom gripom A (H1N1), epidemijom koja je prouzročila veliku paniku u cijelome svijetu.


U sklopu prvoga svjetskog kongresa organiziranog nakon otkrića virusa A (H1N1), stručnjaci iz svih dijelova svijeta potvrdili su da je postojala ozbiljna opasnost od izbijanja pandemije. Epidemiolozi su podsjetili kako su prva izvješća o smrtnosti ukazivala na sličnost sa španjolskom gripom koja je između 1918. i 1919. odnijela više desetaka milijuna života.

>> Virus gripe se širi: U SAD-u 4700 zaraženih, četiri umrla

Vezani članci Gripa, Ilustracija Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe Slika nije dostupna Epidemija gripe H1N1 u Kanadi: Tisuću oboljelih, petero mrtvih

‘Meksičke su vlasti bile vrlo odvažne, jer su iznimno brzo reagirale i organizirale izolaciju, koristeći uobičajene metode sprečavanja širenja virusa. S obzirom na to da je sustav otkrivanja virusa u cijelome svijetu poboljšan, otkriveni su brzo i novi slučajevi izvan Meksika’, rekao je dr. Didier Pittet, profesor epidemiologije na Ženevskom sveučilištu i medicinski savjetnik za kontrolu infektivnih bolesti pri WHO-u na otvaranju Europskoga kongresa o kliničkoj mikrobiologiji i o zaraznim bolestima. U radu kongresa u predstojeća će četiri dana u Helsinkiju sudjelovati 8.000 svjetskih stručnjaka.