Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Medvedev i službeno niminiran za predsjedničkog kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedinstvena Rusija, stranka ruskog predsjednika Vladimira Putina, u ponedjeljak je službeno nominirala Dimitrija Medvedeva za predsjedničkog kandidata stranke na sljedećim predsjedničkim izborima, priopćio je predsjednik stranke nakon glasovanja.

"Dimitrij Anatoljevič Medvedev nominiran je kao kandidat Jedinstvene Rusije na predsjedničkim izborima", kazao je Boris Grizlov.

Pročitajte i ovo Screenshot Mračna povijest Opasan predsjednički kandidat: Krvavu prošlost i bliskost s diktatorom pokušava sakriti plesom i simpatičnim videima na društvenim mrežama Andrej Plenković Idu po novi mandat Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu"

Medvedev je najavio povratak Rusije "kao jedne od vodećih velesila na svijetu", prenijela je agencija Interfax. Međutim, kako je dodao, takvi se planovi mogu ostvariti samo u suradnji s dosadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je na stranačkom kongresu već prihvatio dužnost ruskog premijera, ako Medvedev bude predsjednik zemlje.

Medvedev je rođen u obitelji intelektualaca 14. rujna 1965. u Sankt Peterburgu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Godine 1999. seli u Moskvu kao predstojnik vladinog ureda a 2000. godine predvodi prvu Putinovu izbornu kampanju.

Godine 2003. postaje predstojnik Ureda predsjednika u Kremlju. Dvije godine kasnije imenovan je prvim zamjenikom premijera zaduženog za socijalne programe, tj. ulaganje prihoda od nafte i plina u zdravstvo, stanogradnju, poljoprivredu i kulturu.

Mogući budući predsjednik dječjeg lica navodno pripada liberalnijem krilu u Putinovoj sviti. Skuplja stare singlice i longplejke rock bandova poput Deep Purplea.

Njegovi politički stavovi, izvan zacrtanog područja socijalnih
programa, nisu poznati, iz jednostavnog razloga što se suzdržava artikulirati ih. 

Putin prihvaća dužnost premijera, ako Medvedev bude predsjednik

Nakon što je svog bliskog političkog saveznika Dimitrija Medvedeva predložio za predsjedničkog kandidata svoje stranke Jedinstvena Rusija, ruski šef države Vladimir Putin u ponedjeljak je izjavio da će prihvatiti ponudu za dužnost premijera, javljaju agencije.

"Ukoliko birači Medvedevu iskažu povjerenje i izaberu ga za
predsjednika Rusije, biti ću spreman sljedeće godine stati na čelo vlade", rekao je Putin na kongresu Jedinstvene Rusije.

Putin, koji po ustavu ne može obnašati više od dva predsjednička mandata, na kongresu je snažno podržao nominaciju Medvedeva za predsjedničkog kandidata.

"Ne trebamo se bojati predati ključne ovlasti države, sudbinu Rusije, u ruke takvog čovjeka", prenosi Reuters Putinove riječi potpore Medvedevu koji se, osim položaja u vladi, nalazi i na čelu upravnog odbora Gazproma.

Putin je u svom govoru istaknuo da će prihvatiti premijerski položaj "ne mijenjajući ravnotežu snaga između parlamenta i institucije predsjednika".

Politički analitičari, prenosi AFP, tvrde da izbor dugogodišnjeg
bliskog suradnika koji nema vlastitu političku bazu otkriva Putinovu želju da i dalje čvrsto drži vlast u svojim rukama i nakon što u svibnju sljedeće godine napusti Kremlj.

Četrdesetdvogodišnji Medvedev, koji je u Sankt Peterburgu pohađao isti pravni fakultet kao i Putin, rekao je da, kao predsjednički kandidat, zagovara "kontinuitet politike koju je Putin provodio posljednjih osam godina".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene