Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strani agenti

Medvedev brani kontroverzni zakon o nevladinim udrugama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Dmitrij Medvedev branio je kontroverzni novi zakon koji obvezuje nevladine udruge koje se bave političkim aktivnostima i financiraju se iz inozemstva da se registriraju kao 'strani agenti'.

'Što ima loše u riječi 'agent'?', upitao je Medvedev u intervjuu uživo s novinarima nekoliko ruskih televizijskih mreža, od državnih do neovisnih.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

>> Medvedev: Pussy Riot ne bi trebale biti u zatvoru!

'Agent znači 'predstavnik' i to je sve', kazao je Medvedev odgovarajući na komentare da je taj izrazi sinonim za 'špijuna' i da će diskreditirati skupine za ljudska prava u očima javnosti. 'Bilo što drugo samo je koincidencija', istaknuo je Medvedev.

Ruske udruge za ljudska prava bijesno su reagirale na novi zakon koji je stupio na snagu u studenome. Neke od njih su poručile da će radije zatvoriti svoje urede nego se tome pokoriti, a druge su rekle da se neće registrirati prema novome zakonu.

'Zakon se tiče samo onih nevladinih udruga koje se bave političkim aktivnostima i dobijaju novac od stranih vlada', kazao je Medvedev. 'Zamislite kad bi nevladina udruga u SAD-u koja se bavi politikom dobijala novac iz ruskog saveznog proračuna - tamo bi bio protest.'

Medvedev je opovrgnuo navode da je zakon o nevladinim udrugama u sklopu pokušaja da se uguši politička oporba, izjavivši da se nedavno doneseni zakoni o kleveti, izdaji, prosvjedima i cenzuri interneta ne koriste protiv pojedinačnih 'političkih skupina'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene