Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski premijer Dmitrij Medvedev branio je kontroverzni novi zakon koji obvezuje nevladine udruge koje se bave političkim aktivnostima i financiraju se iz inozemstva da se registriraju kao 'strani agenti'.


'Što ima loše u riječi 'agent'?', upitao je Medvedev u intervjuu uživo s novinarima nekoliko ruskih televizijskih mreža, od državnih do neovisnih.

Vezani članci Jevgenij Prigožin Rusija pomilovala više od 5000 bivših Wagnerovaca: Mogu sudjelovati u najopasnijim bitkama Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin Poruka iz Moskve: ''Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile - posljedice će biti monstruozne''

>> Medvedev: Pussy Riot ne bi trebale biti u zatvoru!

'Agent znači 'predstavnik' i to je sve', kazao je Medvedev odgovarajući na komentare da je taj izrazi sinonim za 'špijuna' i da će diskreditirati skupine za ljudska prava u očima javnosti. 'Bilo što drugo samo je koincidencija', istaknuo je Medvedev.

Ruske udruge za ljudska prava bijesno su reagirale na novi zakon koji je stupio na snagu u studenome. Neke od njih su poručile da će radije zatvoriti svoje urede nego se tome pokoriti, a druge su rekle da se neće registrirati prema novome zakonu.

'Zakon se tiče samo onih nevladinih udruga koje se bave političkim aktivnostima i dobijaju novac od stranih vlada', kazao je Medvedev. 'Zamislite kad bi nevladina udruga u SAD-u koja se bavi politikom dobijala novac iz ruskog saveznog proračuna - tamo bi bio protest.'

Medvedev je opovrgnuo navode da je zakon o nevladinim udrugama u sklopu pokušaja da se uguši politička oporba, izjavivši da se nedavno doneseni zakoni o kleveti, izdaji, prosvjedima i cenzuri interneta ne koriste protiv pojedinačnih 'političkih skupina'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju