Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najsloženija operacija

VELIKA AKCIJA KOALICIJE Pripremaju oslobađanje Mosula u Iraku i Rake u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna koalicija protiv skupine Islamske države (IS) koja se pod predsjedanjem Sjedinjenih Država sastala u Washingtonu, priprema oslobađanje Mosula u Iraku i Raqe u Siriji, dviju džihadističkih baza.

"Sada je pred nama oslobađanje Mosula", rekao je američki predstavnik u koaliciji, Brett McGurk pred ministrima vanjskih poslova i obrane četrdesetak zemalja koji su stigli u Washington na poziv Johna Kerryja i Ashtona Cartera.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

No Mosul, grad s dva milijuna stanovnika u kojemu je IS u ljeto 2014. proglasio svoj "kalifat" bit će i dosad "najsloženija" operacija oslobađanja za iračke snage, upozorio je McGurk.

Po riječima europskog dužnosnika sudionika sastanka u Washingtonu, nedavno oslobađanje Falluje i zračne baze Qayare, mostobrana važnog u ofenzivi na Mosul, bilo je "brže nego se predviđalo" u prvim vojnim planovima koalicije.

No koalicija se sada brine što će se događati tijekom i nakon oslobađanja grada sa sunitskom većinom, ali i s brojnim manjinama.

"Ne možemo dopustiti da stabilizacijski napori" u Iraku "kasne" za sadašnjim vojnim uspjesima koalicije, istaknuo je Carter, američki ministar obrane.

"Moramo potaknuti sve strane (u Iraku) da zanemare svoje razlike", naglasio je McGurk, pozivajući koaliciju da "snažno diplomatski djeluje" među Iračanima.

Usprkos optimizmu u vojnu pobjedu nad džihadistima, saveznici su veoma oprezni u vezi s vremenskim rasporedom ofenziva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene