Iračke snage sigurnosti očekuju da će preuzeti potpunu kontrolu nad gradom Mosulom idućih sati jer je još samo nekoliko metara pod nazdorom boraca džihdadističke tzv. Islamske države, objavila je u subotu iračka državna televizija.


"Vidimo sada posljednje metre bojišnice i pobjeda će biti objavljena", rekla je televizijska voditeljica pozivajući se na novinare koji prate sigurnosne snage na terenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Koalicija i SAD odgovorni za najveće stradavanje civila od početka rata protiv IS-a Slika nije dostupna "Svi džihadisti koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti"

"To je pitanje sati", rekla je voditeljica o bitki koja se vodi u Starome gradu Mosulu blizu rijeke Tigris.

Glasnogovornik iračke vojske, čije je riječi prenijela televizija, rekao je da se urušavaju obrambene linije IS-a.

Preuzeli kontrolu nad Starim gradom u Mosulu

Poslije podne je objavljeno da su iračke snage potisnule borce Islamske države (IS) i preuzele kontrolu nad Starim gradom u Mosulu, posljednjem uporištu sunitske ekstremističke milicije, potvrdio je u subotu dužnosnik iračke vojske.

Tek smo nekoliko metara udaljeni od Tigrisa. Napredak kopnenih snaga, uz zračnu potporu, je velik", kazao je glasnogovornik operacije Mosul, brigadir Yehia Rasoul.

"Sve bliže smo pobjedu protiv IS-a", dodao je brigadir.

Po njegovim riječima, ubijeno je 35 boraca islamske države, dok je šest zarobljeno. Nije naveo mogući broj žrtava u redovima iračke vojske.

Ofenziva od listopada 2016.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u listopadu 2016. počele veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na sjeveru zemlje, najvećem koji je kontrolirala Islamska država u Iraku i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.

U ofenzivi oslobađanja oštećene su tisuće zgrada u povijesnoj staroj jezgri grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazale su satelitske snimke koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam mjeseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovica, a tisuće su poginule.

Razmjeri uništenja daleko su veći od očekivanog i obnova će vjerojatno stajati milijarde dolara, objavio je UN i procijenio da obnovu treba više od 5500 zgrada u staroj jezgri grada.

Islamska država srušila je među ostalim prije tjedan dana i povijesnu Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat. (Hina)