Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Jedini smo u toj poziciji"

May: Jedino mi možemo formirati sposobnu vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedino konzervativci mogu formirati vladu sposobnu provesti Brexit, izjavila je Theresa May, britanska premijerka i čelnica Konzervativne stranke čiji zastupnici poručuju da je ne kane smijeniti unatoč kritikama nakon izbora kojima nije uspjela osvojiti uvjerljivu većinu.

Izložena oštrim kritikama jer je raspisala prijevremene izbore kako bi ojačala svoju stranku, a dogodilo se da je izgubila dosadašnju većinu, Theresa May je rekla da nastavlja obavljati svoj posao i da će novu vladu formirati vrlo brzo te je već potvrdila da zadržava petero ključnih ministara.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Zagovaratelj izlaska iz EU Johnson i službeno postao britanski premijer, te poručio: ''Moj je posao realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit'' Slika nije dostupna S dogovorom ili bez njega Boris Johnson postaje britanski premijer: "Obavit ćemo Brexit... u novome duhu 'što hoću to i mogu'"

"Kao što uzimam u obzir rezultate izbora, uzet ću u obzir i ono što moramo učiniti u budućnosti da bismo sa strankom krenuli naprijed", rekla je premijerka.

"Kao stranka koja je osvojila najviše mandata i glasova, mi smo jedina stranka koja je u poziciji da formira vladu", istaknula je.

Konzervativni dužnosnik Graham Brady rekao je da je kampanja imala mana, ali da stranka želi kontinuitet.

"Ono što čujem od većine kolega jest da ne postoji želja da se stranku i državu gurne u razdoblje neizvjesnosti, da zaista želimo ponuditi kontinuitet", rekao je Graham BBC-u te dodao "Ne mislim da postoji velika želja za novim vodstvom ili, što će se svidjeti biračima za opće izbore".

May je potvrdila je u petak da na dužnostima ostaju dosadašnji ministri financija Philip Hammond, vanjskih poslova Boris Johnson, David Davis kao ministar zadužen za Brexit, te Amber Rudd na čelu ministarstva policije i Michael Fallon na čelu obrane.

May je ranije u petak zatražila od britanske kraljice Elizabete II. dopuštenje da formira novu vladu nakon izbornog debakla i objaila da se u parlamentu može osloniti na potporu svojih "prijatelja" iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP).

DUP, koji se zauzima da Sjeverna Irska ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ima konzervativne poglede na socijalna pitanja, povećao je na izborima broj zastupnika na 10. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene