Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mauritanija: Abdalahi pobjednik predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat vladajuće stranke i bivši ministar u vladi Sidi Mohamed Abdalahi u drugom je krugu predsjedničkih izbora u Mauritaniji pobijedio oporbenog kanidata Ahmeda Dadu, objavilo je u ministarstvo unutarnjih poslova nakon 99 posto prebrojanih glasova.

Abdalahi je osvojio 53, a Dada 47 posto glasova, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VIDEO popis Najutjecajnije reklame koje su promijenile tijek povijesti! Slika nije dostupna Predsjednički izbori u SAD-u Obama vodi u ključnim državama

Predsjednički izbori zadnji su korak u obnovi demokracije u zemlji, smještenoj na zapadnom rubu Sahare, nakon vojnog udara 2005. godine.

Izbori u Mauritaniji, zemlji dvostruko većoj od Francuske koja
povezuje arapsku i crnu Afriku, bili su prema ocjenama međunarodnih promatrača najpošteniji i najslobodniji otkako je zemlja stekla neovisnost 1960. godine.

U prvom krugu 11. ožujka Abdalahi je pobijedio 18 protukandidata, ali nije uspio prikupiti potrebnih 50 posto glasova.

Obojica kandidata koja su prošla u drugi krug pripadnici su bijele maurske elite (potomci Berbera i Arapa) koja tradicionalno vlada Mauritanijom. Obojica su se također obvezala raditi na jačanju demokracije i socijalne pravde te ekonomskom razvoju zemlje koja unatoč prirodnim bogatstvima grca u siromaštvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene