Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjednačeni

Čovjek koji je po popularnosti u Njemačkoj dostigao Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Martin Schulz izjednačen je s kancelarkom Angelom Merkel u podršci birača osam mjeseci do saveznih izbora u rujnu, pokazala je anketa provedena za televiziju ARD.

Ispitivanje provedeno u srijedu pokazalo je da jednak broj ispitanika, 41 posto, podupire Merkel i Shulza. Pritom je Merkel pala za dva boda od rujna, a Schulzu je potpora narasla za pet bodova.

Pročitajte i ovo Kongres SPD-a (Foto: AFP) Četiri mjeseca od izbora Njemačka sve bliže stvaranju velike koalicije: SPD dao zeleno svjetlo početku pregovora sa strankom Angele Merkel Slika nije dostupna Nije bila ugrožena, a onda... Popularnosti Angele Merkel prijeti političar atipičnog životnog puta

Pošto je Sigmar Gabriel odustao od kandidature kako bi povećao izglede stranke, SPD je u utorak nominirao bivšeg predsjednika Europskog parlamenta kao protukandidata Angeli Merkel na parlamentarnim izborima koji će se održati u rujnu.

Schulza će stranka službeno imenovati u nedjelju.

Anketa je nadalje pokazala da Merkelinu stranku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) i njezinu sestrinsku bavarsku stranku CSU sada podržava 35 posto birača, za dva boda manje od zadnjeg ispitivanja.

SPD ima 23 posto potpore ispitanika, što je tri postotka više, a tumači se pozitivnim utjecajem nakon imenovanja Schulza.

Stranka Zelenih prema toj anketi ostaje na jednakom broju potpore birača od 9 posto, a protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) dobila bi 14 posto, što je za jedan bod manje prema prethodnoj anketi.

Stranka Ljevica dobila bi osam posto, a Slobodna demokratska stranka (FDP) šest posto, prema anketi. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene