Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija euroskeptika

Izazvala fizičke sukobe u parlamentu: 'Imate sreću, kod vas su protivnici odjeveni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na međunarodnoj konferenciji nacionalističkih i euroskeptičnih stranaka u srijedu u češkom parlamentu došlo je do gužve tijekom nastupa predsjednice francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

U trenutku kad je Marine Le Pen počela govoriti, u dvoranu je upalo dvadesetak mladih prosvjednika vičući joj da je fašist.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Što pobjeda Macrona znači za Europsku uniju u jeku rata u Ukrajini? "Tim je potezom poslao snažnu poruku - ja sam lider" Priprema Macronove pozornice LE PEN U GOVORU PRIZNALA PORAZ Macron je pobjednik francuskih izbora: "Znam da su mnogi za mene glasali kako bi se obranili od desnice"

Sudionici konferencije pod nazivom "Mir i napredak nakon EU" pokušali su prosvjednicima oduzeti transparente, pri čemu je došlo do verbalnih i povremeno fizičkih sukoba. Nakon jedne minute, prosvjednci u odvedeni iz dvorane.

"Imate sreću, kod vas su protivnici odjeveni", rekla je Le Pen, podsjećajući na prosvjede 1. svibnja u Parizu, kad su aktivistice pokreta FEMEN polunage ometale skup njezine stranke.

Stižu izbori, a ovako im izgleda desnica: Bizarni likovi, rasisti i gerijatrija

Le Pen je u svome govoru kritizirala EU, nazivajući ju "opasnim utopijskim projektom". EU je "ludilo koje se skriva pod zastavom pogrešne demokracije", a "euro uništava naše gospodarstvo", ustvrdila je predsjednica Nacionalne fronte. Prema njezinim riječima, Uniju vode ljudi koji nisu u stanju Europu "obraniti od najveće opasnosti od Drugog svjetskog rata", misleći pritom na terorizam.

Na konferenciji, koju su organizirali zastupnici okupljeni oko desničarskog populista Tomija Okamure, prema izvješću češke novinske agencije CTK nastupili su vođa flamanskih nacionalista Tom Van Grieken i stručnjak austrijskog FPOe-a za vanjsku politiku Johannes Huebner.

Le Pen je u Prag stigla u utorak, a u utorak na večer sastala se s eurokritičnim bivšim češkim predsjednikom Vaclavom Klausom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene