Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonska policija lovi odbjegle kosovske zatvorenike, KFOR pojačao nadzor granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonska policija jutros je u šarplaninskom selu Brodec, u blizini Tetova, gradića blizu granice s Kosovom, poduzela akciju uhićenja skupine Albanaca koju predvodi odbjegli zatvorenik s Kosova. Istovremeno, KFOR-a je pojačao sigurnost na granici s Makedonijom.

Makedonski Radio, pozivajući se na neslužbene izvore, javlja kako je riječ o naoružanoj skupini koju predvodi Lirim Jakupi, koji je nedavno pobjegao iz kosovskog zatvora Dubrava te da je tijekom akcije došlo do razmjene vatre s obiju strana. Naoružana skupina navodno je potom pobjegla iz sela.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna Moguća destabilizacija Makedonije Kosovo: NATO zabrinut zbog skrovišta oružja

U sukobu nema poginulih i ranjenih policajaca, a sumnja se da je netko iz naoružane skupine stradao, navodi se u radijskom izvješću. 

Međunarodne snage KFOR-a na Kosovu pojačale su sigurnost na granici s Makedonijom zbog akcije koju su proveli makedonski specijalci, izjavio je zapovjednik KFOR-ove višenacionalne brigade Istok, američki general John Davoren.

"Američki su vojnici stavljeni u visoki stupanj pripravnosti i neće dopustiti prenošenje sukoba na područje Kosova", rekao je Davoren. 

Agencija vijesti KosovaLive navodi da su borbu u tijeku, dok je neovisna televizija Kohavision iz Prištine, pozivajući se na svog dopisnika iz Makedonije, javila da je zapaljeno nekoliko kuća i da ima žrtava, ne navodeći druge pojedinosti. 

Reformistička stranka ORA, čelnika Vetona Surroija, pozvala je na prekid borbi i uspostavu reda i mira navodeći da su takvi događaji štetni ne samo za Makedoniju, već i za Kosovo i cijelu regiju. 

Lirim Jakupi, zvani Nacist, pobjegao je početkom jeseni sa skupinom zatvorenika iz zatvora na Kosovu. Jedan od njih Džavid Morina, nedavno je ubijen u tetovskom selu Odri, u oružanom sukobu s drugom albanskom skupinom.

U selima na Šar planini i duž granice Makedonije s Kosovom počeli su prvi oružani sukobi albanskih pobunjenika s makedonskim oružanim snagama 2001. godine, koji su nakon višemjesečnih diplomatskih napora zapadnih zemalja okončani Ohridskim sporazumom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene