Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonska policija jutros je u šarplaninskom selu Brodec, u blizini Tetova, gradića blizu granice s Kosovom, poduzela akciju uhićenja skupine Albanaca koju predvodi odbjegli zatvorenik s Kosova. Istovremeno, KFOR-a je pojačao sigurnost na granici s Makedonijom.


Makedonski Radio, pozivajući se na neslužbene izvore, javlja kako je riječ o naoružanoj skupini koju predvodi Lirim Jakupi, koji je nedavno pobjegao iz kosovskog zatvora Dubrava te da je tijekom akcije došlo do razmjene vatre s obiju strana. Naoružana skupina navodno je potom pobjegla iz sela.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna Kosovo: NATO zabrinut zbog skrovišta oružja

U sukobu nema poginulih i ranjenih policajaca, a sumnja se da je netko iz naoružane skupine stradao, navodi se u radijskom izvješću. 

Međunarodne snage KFOR-a na Kosovu pojačale su sigurnost na granici s Makedonijom zbog akcije koju su proveli makedonski specijalci, izjavio je zapovjednik KFOR-ove višenacionalne brigade Istok, američki general John Davoren.

"Američki su vojnici stavljeni u visoki stupanj pripravnosti i neće dopustiti prenošenje sukoba na područje Kosova", rekao je Davoren. 

Agencija vijesti KosovaLive navodi da su borbu u tijeku, dok je neovisna televizija Kohavision iz Prištine, pozivajući se na svog dopisnika iz Makedonije, javila da je zapaljeno nekoliko kuća i da ima žrtava, ne navodeći druge pojedinosti. 

Reformistička stranka ORA, čelnika Vetona Surroija, pozvala je na prekid borbi i uspostavu reda i mira navodeći da su takvi događaji štetni ne samo za Makedoniju, već i za Kosovo i cijelu regiju. 

Lirim Jakupi, zvani Nacist, pobjegao je početkom jeseni sa skupinom zatvorenika iz zatvora na Kosovu. Jedan od njih Džavid Morina, nedavno je ubijen u tetovskom selu Odri, u oružanom sukobu s drugom albanskom skupinom.

U selima na Šar planini i duž granice Makedonije s Kosovom počeli su prvi oružani sukobi albanskih pobunjenika s makedonskim oružanim snagama 2001. godine, koji su nakon višemjesečnih diplomatskih napora zapadnih zemalja okončani Ohridskim sporazumom.