Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U narednih nekoliko dana u Skopju će biti postavljena ogromna statua Aleksandra Velikog, antičkog vladara oko kojeg se Grčka i Makedonija bore već godinama.


U Skopju su započeli postavljati spomenik 'Ratnik na konju' koji izrazito asocira na antičkog ratnog vođu Aleksandra Velikog. Postavljanje ovog kipa moglo bi izazvati burne reakcije grčke javnosti. Grčka i Makedonija godinama su u sukobu oko borbe za pravo na priznavanje Aleksandra Velikog kao dijela nacionalne povijesti. Obje države tvrde da on pripada njihovoj kulturnoj baštini i nacionalnoj povijesti. Aleksandar Veliki bio je antički ratni zapovjednik i vladar koji je vladao ogromnim područjem od Grčke do Himalaja.

Grci ljuti zbog provokacije

Vezani članci SDP-ova konferencija za novinare (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Bernardić o incidentu s pripadnicima Vojske Srbije na granici: "To možemo shvatiti kao provokaciju, ali..." Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) "Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike"

Spomenik je u dijelovima stigao u glavni grad Makedonije i sastavljanje će trajati desetak dana. Dok Makedonci u Skopju postavljaju divovski, 22 metra visok spomenik Aleksandru Velikom koji jaše na svom konju Bukefalu, Grci su opet pobjesnili što Makedonija 'prisvaja' velikana i ustraje na svojem imenu. Spomenik je u dijelovima stigao u glavni grad Makedonije i sastavljanje će trajati desetak dana. Grčka postavljanje ovog spomenika smatra provokacijiom.

Makedonski premijer Nikola Gruevski već je postavljao slične skulpture po nogometnim stadionima, zračnim lukama i glavnim ulicama u Skopju. Postavljanje kipa Aleksandra Velikog na glavni trg Skopja svakako će biti najveća provokacija Grčke do sada. Kip je izradila poznata makedonska kiparica Valentina Stevkovska u Firenci. Skulptura će biti visoka dvanaest metara, a stajat će na postolju širokom deset metara. U izradu je uloženo 5,3 milijuna eura, što je izazvalo negodovanje oporbe i nevladinih organizacija.

Mnogi političari i visoki dužnosnici smatraju da ovakvi spomenici promiču nacionalizam te da svakako nije primjereno da zemlja sa 32 posto nezaposlenih gradi kipove koji vrijede milijune. Arhitekti i urbanisti su se također okomili na Gruevskog, tvrde da bi kip ozbiljno naštetio izgledu grada i prostornom razmještaju. Ovakve reakcije iznesene su i prije dvije godine, kada je kip bio samo dio plana za gradsku obnovu.

'Ratnik na konju' će biti postavljen na trgu u narednih nekoliko dana. Zbog njegovih dimenzija je dopremljen u dijelovima koji će, uz pomoć kranova i dizalica, biti spojeni u cjelinu, piše Guardian. (Agencija VLM)