Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Desetak majki nestalih osoba iz okolice Đakovice i Orahovca u južnom djelu Kosova već peti dan zaredom štrajka građu u Prištini, tražeći da se što prije utvrdi identitet nestalih čije su ostaci pronađeni diljem Kosova.


Majke nestalih štrajkaju u krugu instituta za sudsku medicinu i nestale osobe u Prištini u kojima su posmrtni ostaci gotovo 400 neidentificiranih osoba. Predsjednica udruge ‘Pozivi majki’ iz Đakovice Nysrete Kumnova, čiji je sin jedinac nestao tijekom rata na Kosovu i za čiju sudbinu još uvijek ne zna, rekla je novinarima da ih osim zamjenika kosovskog ministra rada i izaslanstva jedne stranke nitko nije obišao.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna Mandić nakon 13 dana štrajka glađu u bolnici

>> VIDEO: S hrvatskim vojnicima u najmlađoj europskoj državi

Optužila je kosovske i međunarodne institucije da premalo rade na rasvjetljavanju pitanja nestalih i na identifikaciji posmrtnih ostataka. ‘Odlučne smo da ne prekinemo štrajk glađu i da ostanemo ovdje sve dok se ne završi identifikacija svih tijela’, rekla je Kumnova. Članovi obitelji nestalih na Kosovu veoma su nezadovoljni učinkom domaćih i međunarodnih institucija na rasvjetljavanju sudbine nestalih. Na Kosovu deset godina nakon završetka rata nije poznata sudbina gotovo 1.900 osoba, većinom Albanaca, ali i Srba i pripadnika drugih manjina. (Hina)