Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Donirane posteljice bolnica prodala kozmetičkoj industriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska bolnica Poole u Dorsetu prodaje posteljice rodilja kompaniji za razvoj krema protiv bora i proizvodnju šampone. Majke koje su pristale donirati posteljice ogorčene su jer kažu da su prevarom potaknute da potpišu obrazac o darivanju. Bile su uvjerene da su njihove donacije namjenjene humanitarnim istraživanijima.

Trgovanje posteljicama, koje je bolnici Poole prošle godine donijelo profit od 5 tisuća funti, osudili su političari i zdravstveni stručnjaci. Majke koje su 'darovale' posteljice bolnici također su ogorčene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vratite ga Provjerite zalihe i nemojte upotrebljavati! Zbog opasnosti od infekcije povlači se kozmetički proizvod PR L’ aventure en Primitivance Hrvatski brend L’ aventure en Primitivance kreirao je Belle de Jour, božanstveni eliksir za lice napravljen od najboljeg iz lokalne prirode apsolutni je must have ovoga ljeta

39-godišnja Donna Norman bila je bijesna kada je shvatila da je njezina posteljica nakon rođenja kćeri Milly darovana biokemijskoj kompaniji.

'Bila sam pod dojmom da će moja posteljica biti korištena za važna medicinska istraživanja, a ne u proizvodnji kreme ili šampona. Radi se o mom DNK-a i osjećam da su me prevarili', rekla je Donna koja dodaje da su joj nakon poroda dali komplicirani medicinski formular koji je potpisala i njime pristala na doniranje posteljice.

'Rekli su mi da će posteljicu koristiti za pronalazak lijeka protiv raka', rekla je Donna.

Izdano se osjećaju mnoge žene koje su rodile u toj bolnici, a njihova je donirana posteljica korištena u kozmetičke svrhe.

Bolnica je posteljice pet godina prodavala obližnjoj biokemijskoj kompaniji Sigma-Aldrich.

Sigma-Aldrich iz placenti vadi proteine koje prodaje kozmetičkim znanstvenicima, a oni ih kasnije prodaju velikim kozmetičkim kompanijama te je teško utvrditi u kojim se konkretno proizvodima nalazi. No, Daily Mail je otkrio da se koriste u istraživanjima za kreme protiv starenja.

U obrascu kojim su pristale darovati posteljicu stoji da će ona biti korištena za istraživanje raka, cistične fobroze, Parkinsonove bolesti, HIV-a i AIDS-a, odnosno nema ni riječi o upotrebi za izradu kozmetičkih preparata.

Bolnica tvrdi kako nije upoznata s mogućnošću da se posteljica koristi za kozmetičke svrhe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene