Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarski premijer se ipak javno ispričao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany javno se ispričao zbog namjernog laganja naciji i skrivanja pravog stanja stvari u mađarskom gospodarstvu uoči parlamentarnih izbora.

Mađarska politička kriza počela je nakon što je u javnost procurila audio snimka sa zatvorenog sastanka vladajuće socijalističke stranke na kojem je Gyurcsany priznao da je vlada lagala "dan i noć" kako bi prikrila svoje loše poteze i uoči parlamentarnih izbora zatajila koliko će teške i bolne biti ekonomske reforme u zemlji.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Ta je snimka izazvala masovne nasilne prosvjede u Budimpešti tijekom gotovo cijelog proteklog tjedna. Oporba i dalje traži Gyurcsanyjevu ostavku na dužnost premijera.

"Mislimo da je hrabrost da se nešto napravi važnija od potrebe da se o njoj govori. Nisam mislio da će ljudi, naši birači, razumjeti tako izravan govor o potrebnim reformama", kazao je mađarski premijer na otvorenoj sjednici vlade u Budimpešti.

"U izvjesnom smislu, nisam vjerovao u sebe", dodao je. Naravno, žao mi je ako je ton bio uvredljiv", kazao je Gyurcsany ne dovodeći, međutim, u pitanje utemeljenost reformi koje je pokrenuo u lipnju.

Otkako je pobijedio na izborima Gyurcsany je znatno povećao poreze i ukinuo razne državne subvencije kako bi smanjio jedan od najvećih proračunskih deficita u Europskoj uniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene