Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany javno se ispričao zbog namjernog laganja naciji i skrivanja pravog stanja stvari u mađarskom gospodarstvu uoči parlamentarnih izbora.


Mađarska politička kriza počela je nakon što je u javnost procurila audio snimka sa zatvorenog sastanka vladajuće socijalističke stranke na kojem je Gyurcsany priznao da je vlada lagala "dan i noć" kako bi prikrila svoje loše poteze i uoči parlamentarnih izbora zatajila koliko će teške i bolne biti ekonomske reforme u zemlji.

Vezani članci Gordan Grlić Radman Radman: "Hrvatska će se suprotstaviti ilegalnoj migraciji, ne želimo da se ponovi 2015. godina" Mađarski premijer, Viktor Orban Novi kaos na pomolu? Orban navodno planira izlazak Mađarske iz EU-a: "Vrijeme je za razgovor o Huxitu"

Ta je snimka izazvala masovne nasilne prosvjede u Budimpešti tijekom gotovo cijelog proteklog tjedna. Oporba i dalje traži Gyurcsanyjevu ostavku na dužnost premijera.

"Mislimo da je hrabrost da se nešto napravi važnija od potrebe da se o njoj govori. Nisam mislio da će ljudi, naši birači, razumjeti tako izravan govor o potrebnim reformama", kazao je mađarski premijer na otvorenoj sjednici vlade u Budimpešti.

"U izvjesnom smislu, nisam vjerovao u sebe", dodao je. Naravno, žao mi je ako je ton bio uvredljiv", kazao je Gyurcsany ne dovodeći, međutim, u pitanje utemeljenost reformi koje je pokrenuo u lipnju.

Otkako je pobijedio na izborima Gyurcsany je znatno povećao poreze i ukinuo razne državne subvencije kako bi smanjio jedan od najvećih proračunskih deficita u Europskoj uniji.