Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi premijer nestranačka osoba

Gospodarska kriza: Mađarski premijer podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany službeno je obavijestio parlament o svojoj ostavci. Iznenađujuću odluku najavio je prekjučer na stranačkom kongresu.

Izjavio je da sebe smatra preprekom reformama koje bi trebale zaustaviti snažnu gospodarsku krizu u zemlji. Gyurcsany je prvi mađarski premijer nakon sloma komunizma koji je izborio drugi mandat. Preživio je nasilne prosvjede nakon priznanja da je lagao u predizbornoj kampanji kao i odlazak koalicijskih partnera. Gyurcsany se nada da će se u sljedeća dva tjedna u parlamentu postići dogovor oko imena novog premijera kako bi se izbjegli prijevremeni izbori.

Pročitajte i ovo Dmitar Kovačevski Predstavljeno novo vodstvo Sjevernomakedonski premijer na odlasku: "Funkciju premijera obnašao sam odgovorno i predano" Slika nije dostupna Zbog gospodarske krize Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany najavio ostavku

>> Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany najavio ostavku

Socijalisti i liberali za nestranačku osobu na čelu vlade

Mađarska vladajuća socijalistička stranka (MSZP) i oporbeni slobodni demokrati (SZDSZ) postigli su načelnu suglasnost da će novu mađarsku vladu voditi stručna i nestranačka osoba, izvijestila je u ponedjeljak predsjednica kluba zastupnika Ildiko Lendvai. Dvije su se stranke također dogovorile da neće osnivati vladajuću koaliciju, ali će zajednički podržati novog premijera. Očekuje se da će se o imenu kandidata dogovoriti do četvrtka.

Dnevnik Nepszabadsag objavio je u ponedjeljak da su favoriti bivši guverener središnje banke Gyorgy Suranyi i bivši predsjednik mađarske akademije znanosti i umjetnosti Ferenc Glatz. 'Pokušat ćemo za premijersko mjesto potražiti čovjeka koji je stručan i obrazovan i kojega će prihvatiti cijelo društvo, radije nego nekog političara', objasnila je Lendvai.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u subotu je najavio da će odstupiti s dužnosti i rekao je da je zemlji potrebna nova vlada s novim čelnikom kako bi se nosila s gospodarskim slomom. Mađarsku je globalna recesija osobito teško pogodila, a Gyurcsanyeva je popularnost pala na najnižih 18 posto: toliko malo potpore nije imao nijedan mađarski premijer od pada komunizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene