Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je predložio ustavne promjene kojima bi se zabranilo grupno naseljavanje migranata, nakon što su birači velikom većinom na referendumu poduprili njegovo odbacivanje EU-ova plana o izbjegličkim kvotama.


Orban je kazao da će u amandmanu ustava stajati da je "grupno naseljavanje zabranjeno".

Vezani članci Viktor Orban Viktor Orban o sankcijama protiv Rusije: Mađarska će staviti veto na sve vezano uz nuklearnu energiju Mađarski premijer, Viktor Orban Orban ponudio koridor za izbjeglice i migrante prema zapadu: "Ako vam trebaju, uzmite ih"

"S obzirom na to da je 98 posto birača zaokružilo 'ne' na referendumskom listiću, izjasnivši se na taj način protiv naseljavanja migranata, njegovi rezultati moraju se i zakonski provesti", rekao je novinarima u Budimpešti.

Orbanov Fidesz, vladajuća stranka u Mađarskoj podnijet će prijedlog parlamentu do 10. listopada i o njemu će se glasati 8. studenoga.

Amandman bi se trebao usvojiti ako prođe dvotrećinskom većinom, a podupire ga radikalno desna stranka Jobbik.

Mađarska Socijalistička stranka optužuje Orbana da je krenuo diktatorskim putem, želeći izmijeniti ustav nakon 'nevažećih' referendumskih rezultata.

Unatoč tomu što se u nedjelju na referendum odazvalo samo 40 umjesto 50 posto birača potrebnih da bi referendum bio valjan, premijer Orban smatra da je izjašnjavanje postiglo svoj cilj jer je više od 98 posto izašlih birača odbacilo migrantske kvote. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju