Francuski predsjednik Emmanuel Macron našao se u problemima zbog tumačenja povijesti. Oporba i židovska zajednica kritiziraju ga jer je odao počast Philipeu Petainu, francuskom maršalu koji se proslavio u Prvom svjetskom ratu, ali je tijekom Drugog svjetskog rata postao suradnik nacističke Njemačke i vođa zloglasne vlade u Vichyju.

Galerija


Francuski predsjednik ponovno je na klimavom tlu. Ovoga puta zbog pohvale čovjeku koji je sinonim za izdaju i predstavljao je jedan od najmračnijih dijelova francuske povijesti.

Vezani članci Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Francuska policija se priprema: "Moramo biti spremni za najgori scenarij" Predsjednik Francuska Emmanuel Macron (Foto: AFP) Macron najavio da će povećati minimalnu plaću i odustati od nekih poreza

"Ne skrivam niti jedan dio povijesti i Maršal Petain bio je velik vojnik tijekom Prvog svjetskog rata. To je stvarnost ove zemlje. Također to čini politički život, kao i ljudsku prirodu kompleksnijim nego što bismo htjeli. Netko može biti velik vojnik tijekom Prvog svjetskog rata i onda učiniti katastrofalne stvari tijekom Drugog", rekao je Macron.

Macron je ovo rekao tijekom serije komemoracija kojima se obilježava sto godina od kraja Prvog svjetskog rata. A Philippe Petain u tom se ratu proslavio u bitci kod Verduna i postao nacionalni junak. Međutim u Drugom svjetskom ratu Petain dolazi na čelo Višijske Francuske.

"Maršal Petain je na čelu vlade koja surađuje s nacistima, koja je uspostavila jedan režim koji je proveo Holokaust, koji je zaslužan ili odgovoran za smrti i progone tisuća i tisuća ljudi", pojašnjava povjesničar Hrvoje Klasić.

Macron zato pokušava smiriti strasti. "Jednostavno sam rekao da ne možete obrisati povijest, mi nismo suci povijesti. Ali nikada nije bilo govora o tome da će dobiti individualnu počast", pravda se Macron.

U subotu će u Parizu biti održana komemoracija u čast osam francuskih maršala iz prvog svjetskog rata, uključujući Petaina.

"Naravno da ne treba obezvrijediti njegovu zaslugu u Prvom, međutim kada se vrednuje njegov život generalno, onda ipak treba uzeti u obzir i jedno i drugo i mislim, nagrađivati ga danas kada znamo ipak ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu, mislim da to ipak nije baš pametan potez", smatra Klasić.

Klasić podsjeća da je i Adolf Hitler bio odlikovan u Prvom svjetskom ratu, ali je teško zamislivo da se netko danas fokusira na taj dio njegove biografije.