Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad smiruje strasti

Macron u "neobranom grožđu": Odao počast maršalu Petainu francuskom heroju ali i izdajniku

Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Emmanuel Macron (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Emmanuel Macron (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Francuski predsjednik Emmanuel Macron našao se u problemima zbog tumačenja povijesti. Oporba i židovska zajednica kritiziraju ga jer je odao počast Philipeu Petainu, francuskom maršalu koji se proslavio u Prvom svjetskom ratu, ali je tijekom Drugog svjetskog rata postao suradnik nacističke Njemačke i vođa zloglasne vlade u Vichyju.

Francuski predsjednik ponovno je na klimavom tlu. Ovoga puta zbog pohvale čovjeku koji je sinonim za izdaju i predstavljao je jedan od najmračnijih dijelova francuske povijesti.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Britanski kralj Karlo III. stigao u državni posjet Francuskoj trodnevni državni posjet Britanski kralj Charles stigao u Francusku, nisu svi Parižani entuzijastični: "Nije toliko drag, nemamo dugu povijest"

"Ne skrivam niti jedan dio povijesti i Maršal Petain bio je velik vojnik tijekom Prvog svjetskog rata. To je stvarnost ove zemlje. Također to čini politički život, kao i ljudsku prirodu kompleksnijim nego što bismo htjeli. Netko može biti velik vojnik tijekom Prvog svjetskog rata i onda učiniti katastrofalne stvari tijekom Drugog", rekao je Macron.

Macron je ovo rekao tijekom serije komemoracija kojima se obilježava sto godina od kraja Prvog svjetskog rata. A Philippe Petain u tom se ratu proslavio u bitci kod Verduna i postao nacionalni junak. Međutim u Drugom svjetskom ratu Petain dolazi na čelo Višijske Francuske.

"Maršal Petain je na čelu vlade koja surađuje s nacistima, koja je uspostavila jedan režim koji je proveo Holokaust, koji je zaslužan ili odgovoran za smrti i progone tisuća i tisuća ljudi", pojašnjava povjesničar Hrvoje Klasić.

Macron zato pokušava smiriti strasti. "Jednostavno sam rekao da ne možete obrisati povijest, mi nismo suci povijesti. Ali nikada nije bilo govora o tome da će dobiti individualnu počast", pravda se Macron.

U subotu će u Parizu biti održana komemoracija u čast osam francuskih maršala iz prvog svjetskog rata, uključujući Petaina.

"Naravno da ne treba obezvrijediti njegovu zaslugu u Prvom, međutim kada se vrednuje njegov život generalno, onda ipak treba uzeti u obzir i jedno i drugo i mislim, nagrađivati ga danas kada znamo ipak ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu, mislim da to ipak nije baš pametan potez", smatra Klasić.

Klasić podsjeća da je i Adolf Hitler bio odlikovan u Prvom svjetskom ratu, ali je teško zamislivo da se netko danas fokusira na taj dio njegove biografije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene