Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slijedi rasprava

Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju"

Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju
Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju Foto: Getty Images
Novi zakon koji bi omogućio medicinski potpomognuto umiranje po prvi je puta podupro francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je put izjavio u nedjelju da podupire novi zakon o kraju života koji bi omogućio "pomoć za okončanje života" i želi da njegova vlada iznese nacrt zakona pred parlamentom u svibnju.

Francuski susjedi Švicarska i Belgija, kao i Nizozemska, usvojile su zakone koji dopuštaju medicinski potpomognuto umiranje u određenim slučajevima. No, Francuska se dosad opirala tom koraku, dijelom pod pritiskom Katoličke Crkve.

Claeys-Leonettijev zakon o kraju života, usvojen 2016. godine, dopušta duboku sedaciju, ali samo osobama kojima liječnici predviđaju smrtni ishod u kratkom roku.

Pročitajte i ovo Poziv: Radovi u Samoboru - 6 Poziv Domagoja Mikića Već su mjesecima trebali normalno živjeti, a zbog teške mehanizacije do njih ne mogu hitna ni vatrogasci: "Samo si razmišljam da se njemu nešto dogodi"

U intervjuu za novine Libération, Macron je rekao da ne želi nazvati novi zakon eutanazijom ili potpomognutim samoubojstvom, već "pomoći za okončanje života".

"On, strogo govoreći, ne stvara novo pravo niti slobodu, ali krči put koji dosad nije postojao i koji otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju pod određenim strogim uvjetima", rekao je.

Pročitajte i ovo Krštenje filipinske djece - 4 novi početak U ovoj zagrebačkoj crkvi ove godine kršteno je više filipinske nego hrvatske djece: U nedjelju rekordan broj

Macron je izjavio da će ti uvjeti morati biti ispunjeni i da će liječnički tim procijeniti i osigurati da su kriteriji za odluku ispravni.

To bi se pravo odnosilo samo na odrasle osobe koje su sposobne donijeti odluku i čiji su izgledi za preživljavanje srednjoročno ugroženi, poput raka u završnom stadiju, rekao je.

Članovi obitelji mogli bi se žaliti na odluku, rekao je Macron.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene