Svjetski gospodarski forum počeo je u ponedjeljak u švicarskom Davosu, a da biste uopći došli na njega, morate biti bogati, jer 10.000 eura za kotizaciju ili 20.000 eura za dva noćenja u apartmanu ne mogu si priuštiti baš svi.

Galerija


Davos je miran mali skijaški grad u Švicarskoj koji 11 mjeseci živi normalno, no u siječnju se u potpunosti transformira i postaje luksuzno igralište za spašavanje svijeta.

Vezani članci Slika nije dostupna SVJETSKA ELITA NA SASTANKU Raste zabrinutost zbog loših vijesti Slika nije dostupna KREĆE OZBILJNA ANALIZA Svjetska elita na jednom mjestu traži odgovor na važno pitanje

To spašavanje ima paprenu cijenu. Neke tvrtke za sudjelovanje na forumu plaćaju 266.000 kuna godišnje članarine. Uz to kotizacija iznosi 75.000 kuna.

Smještaj je mjesecima unaprijed rezerviran. Noćenje za jednu osobu stoji od 14.000 do 20.000 kuna.

U Davos je stiglo 116 milijardera. Procjene su da zajedno "teže" oko 500 milijardi dolara. Nakon svakog panela organizirane su luksuzne zabave poput ovogodišnje u čast 50. godišnjice Foruma.

Procjene su da će se poslužiti oko 70 tisuća obroka. Meni se pripremao šest mjeseci, i sve u dogovoru sa švicarskom start-up kuhinjom specijaliziranom za zdravu, ekološku hranu. Odluče li se za nešto jednostavnije - i to je skupo, primjerice hot dog za 300 kuna.

Osim vrha svjetske politike i gospodarstva, u švicarski gradić stigli su i Leonardo DiCaprio i Elton John.

Davos - Super Bowl za bogate i moćne na kojem se raspravlja o svjetskim problemima, ali i dolazi vidjeti i biti viđen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr