Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E, to je životna priča!

DO PRIJE DVA DANA BIO JE ANONIMAN Danas njegovu priču zna već cijeli svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je bilo po njegovoj volji, pitanje je bi li NASA u ponedjeljak objavila veliku vijest o pronalasku tekuće vode na Marsu. Da je Lujendra Ojha slijedio svoju prvu ljubav, glazbu, danas bio on bio gitarist/pjevač u svojem starom Death Metal bendu.

Lujendra "Luju" Ojha našao se u Francuskoj, kad mu je stigao poziv da se nacrta na važnoj pressici u sjedištu NASA-e u Washintonu i da sa svijetom podijeli ono što je već godinama proučavao i znao - da na Marsu postoji tekuća slana voda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Slika nije dostupna SELO OD 1000 STANOVNIKA Slavlje u BiH: U Jezeru večeras javno praćenje povijesnog slijetanja Rovera na Mars

Taj osebujni mladi znanstvenik, nepalskog porijekla, otkrio je svoju životnu priču u razgovoru za Cnet. Prva stvar koju je Ojha rekao novinaru Ericu Macku bilo je da se on ne smatra astrobiologom ili planetarnim znanstvenikom. To nema toliko veze s činjenicom da mu je svega 25 godina i da je trenutno na doktoratu na Sveučilištu Georgia Tech, već zato što on sebe smatra "jokerom za sve" kad je u pitanju znanost. Primjerice, on puno vremena provodi proučavajući potrese na Zemlji.

VODA NA MARSU Ugledni hrvatski astrofizičar otkriva značaj velikog NASA-inog otkrića

NASA OBJAVILA: Tekuća voda pronađena je na Marsu

Ojha je pojasnio kako je razvio novu tehniku analiziranja fotografija površine Marsa, koje je snimio NASA-in satelit u orbiti Crvenog planeta, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i kako je došao do otkrića da ima tekuće vode na površini Marsa. No, novinara Cneta zanimala je naslovna fotografija na njegovim osobnim internetskim stranicama, gdje ima dugu kosu, gitaru u rukama i mikrofon pred ustima, na pozornici i naočigled u sklopu metal benda.

Nema para u glazbi, nema para ni u znanosti

"Da, to je iz mojeg ranijeg razdoblja života. Od muzike sam bio siromašan. Nisam zarađivao dovoljno pa sam rekao je*** muziku, ajmo na znanost, možda tu ima para. No nema novca ni u znanosti", rekao je kroz smijeh raspoloženi Ojha.

Njegova priča sa znanosti počinje kad se iz Nepala preselio u SAD, gdje je završio u Tusconu, u Arizoni, i gdje je imao priliku raditi s Alfredom McEvenom, koji upravlja HiRise camerom na MRO-u.

Veliko otkriće godinu dana prije doktorata

"Otkriće pojavljujućih linija na padinama (recurring slope lineae, RSL) bilo je moja teza za diplomski rad, dok sam studirao na Sveučilištu Arizona", prisjeća se Ojha.

Godine 2011. McEwen i Ojha svijetu su predstavili RSL i mogućnost da se tekuća voda možda nalazi na Marsu. Ojha je nakon toga upisao doktorski studij i nastavio s radom na tom otkriću, da bi on i McEwen ponovno zajedno, svijetu obznanili da je ono što su uočili i potvrđeno - misteriozne linije na Marsu su dosita mokre. Ugledni časopis Nature Geoscience objavio je njihovo otkriće, a sad slobodno možemo tako kazati, ostalo je povijest.

Ojhi fali još godina dana do završetka doktorskog studija na Georgia Techu, ali on i dalje ostaje vjeran svojoj ranije spomenutoj znanstvenoj svestranosti. On ne radi samo na NASA-inoj Insight misiji, koja se bavi kopanjem duboko u površinu Crvenog planeta te intrigantnim konceptima poput "marsotresa", već puno vremena provodi i u rodnom Nepalu, gdje proučava potrese u Himalajama, što je za njega posebice vrijedan projekt, uzevši u obzir i razoran potres koji je opustošio Nepal ranije ove godine.

Odmor, opuštanje, uživanje? Nikad čuo...

Kako sve to stigne? On kaže da praktički ne spava. "Jednostavno... ne spavam i puno radim na više stvari, na kojima vjerojatno ne bih trebao raditi. Vjerojatno bih trebao uživati u životu, ali eto, ne stignem", kaže Ojha.

U Francuskoj, gdje ga je sustigao poziv iz NASA-e, neki bi pomislili, čovjek se odmarao od svega, ali nije. Tamo je bio s američkim drštvom National Science Foundation, naravno, radno.

"Da, da. Super je bilo. Nisam na godišnjem... Pokušavam tamo provesti neke eksperimente, ali da... nije neka sreća, zar ne?", opet se našalio.

Gubitak za metalce - dobitak za svijet

Novinar Cneta mu je na kraju poručio da se veseli unaprijed praćenju njegove karijere i rada. Mi se pridružujemo toj misli, a Ojhu zasigurno čeka bogata karijera, a nadajmo se, i pokoja prestižna nagrada za rješen misterij na Marsu.

Death Metal je možda izgubio talentiranog glazbenika, ali čovječanstvo je dobilo predanog, talentiranog i vjerujemo, vrhunskog mladog znanstvenika. Metalci mogu biti ponosni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene