Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 60% Londončana se izjasnilo za ostanak u EU, a identično su razmišljali i Škoti te Sjeverni Irci.


Bijesni zbog konačnih rezultata referenduma, odnosno odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, brojni Londončani su pozvali gradonačelnika glavnog grada Engleske Sadiqa Khana da proglasi London samostalnom državom, prenose brojni britanski mediji.

Organizirana je čak i peticija koju je u 24 sata potpisalo oko 105.000 ljudi, a na društvenim je mrežama u međuvremenu osvanuo i takozvani hashtag "Can London" uz koji brojni Londončani izražavaju bijes što ih je ostatak glasača izdvojio iz Europske unije.

Naime, oko 60 posto žitelja glavnoga grada se izjasnilo za ostanak u EU, baš kao što su za ostanak bili i Škoti (62%), odnosno Sjeverni Irci (55%).

I dok se odcjepljenje Londonda u ovom trenutku ipak čini kao znanstvena fantastika, sasvim je izvjesno da će Škoti ponovo izaći na referendum na kojemu će odlučivati o samostalnosti, ali da će o svome statusu razmisliti i Irci.

Priči je u svakom slučaju zanimljivo dodati podatak da su i u brojnim drugim velikim engleskim gradovima bili za ostanak u Europskoj uniji (Liverpool 58,2% za ostanak, Manchester 60.4%, Leeds 50.3%), kao i to da su za život u EU većinom bili mladi ljudi.

Statistički gledano, čak 73% glasača starih do 24 godine su se izjasnili za ostanak, odnosno njih 62% ako gledamo skupinu ljudi starih između 25 i 34 godine.

London trenutačno ima populaciju veću nego Škotska i Wales zajedno, te generira čak 22 posto ukupnog BDP-a Velike Britanije.