Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČELNICI NA SUMMITU

Orban stopirao isplatu novca Ukrajini, London želi međunarodnu koaliciju za slanje aviona

Viktor Orban
Viktor Orban Afp
Aktualno Galerija Viktor Orban Viktor Orban Foto: Afp Viktor Orbán Viktor Orbán Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Viktor Orban Viktor Orban Foto: Afp +0 Viktor Orban Galerija 1/5 >>
London želi uspostaviti "međunarodnu koaliciju" kako bi pomogao Ukrajini da dobije borbene zrakoplove F-16, priopćio je Downing Street u utorak nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i njegovog nizozemskog kolege Marka Ruttea.

Dvojica premijera sastala su se na marginama samita Vijeća Europe na Islandu i "složili su se da će raditi zajedno na uspostavi međunarodne koalicije kako bi Ukrajini omogućili borbene zračne sposobnosti, od obuke do isporuke zrakoplova F16", navodi se u priopćenju.

Čelnicima okupljenima na samitu u Reykjaviku obratio se ukrjainski predsjednik Volodimir Zelenski putem videoveze.

"Zahvaljujem svim zemljama i čelnicima koji nam pomažu da poboljšamo našu zračnu obranu. Pokazujemo što znači naših 100 posto i što znači moć slobodnog svijeta", rekao je. Vijeće Europe osnovano je 1949. godine kao čuvar demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi.

Rusija je isključena iz članstva skupine nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, na samitu je zastupljena samo kao promatrač.

Godinu dana nakon što su isključili Rusiju iz svojih redova, čelnici 46 zemalja Vijeća Europe pokrenuli su u utorak u prijestolnici Islanda "registar štete" uzrokovane invazijom na Ukrajinu, kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ruski napad na Kijev - 1 Hitne službe na terenu VIDEO Ovako je izgledao ruski udar na Kijev: "Dosta žestoko. Nije lako kada eksplozije dođu tijekom noći"

Mađarska blokirala sljedeću tranšu vojne potpore Ukrajini

Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore Ukrajini osigurane u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), priopćio je u utorak ured vladinog glasnogovornika.

EPF, uspostavljen 2021. godine, izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU-a da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Sve je priznao Kakva izdaja, kako je šef Wagnera zabio Putinu nož u leđa: Mjesecima u kontaktu s Ukrajincima, pogledajte što im je nudio

"Mađarska se ne slaže s činjenicom da Europska unija zajedno s drugim postojećim alatima koristi EPF samo za Ukrajinu jer to ne dopušta usmjeravanje dovoljno sredstava za promicanje interesa EU-a u drugim područjima", rekao je ured glasnogovornika mađarske vlade u odgovoru Reutersu putem e-maila o izvješću talijanskih medija o tom pitanju.

Rečeno je da druga područja u kojima bi se sredstva mogla koristiti uključuju Balkan ili sjevernu Afriku.

"Za mađarsku je vladu ključno da se ta pitanja razjasne i zato nije odobrila isplatu sljedeće tranše iz EPF-a", dodao je ured glasnogovornika.

EU je do sada osigurao ukupno oko 3,6 milijardi eura za vojnu potporu Ukrajini u okviru EPF-a. Mađarska, koja je članica EU-a i NATO-a, odbila je isporučiti bilo kakvu vojnu opremu susjednoj Ukrajini, koju su ruske snage napale u veljači 2022.

Mađarska je također u više navrata kritizirala sankcije EU-a protiv Rusije, koje također mora jednoglasno odobriti svih 27 zemalja EU, ali je na kraju podržala sve dosad dogovorene mjere.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene