Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako je Hitler stupio na vlast u Njemačkoj 1933. godine zakonom su bile zabranjene veze između Židova i arijevaca. No, to ne znači da ih nije bilo. I ova priča je o jednoj takvoj vezi koja je nastala na sasvim izopačenim temeljima.


Helena Citronova bila je dovezena iz Slovačke u Auschwitz te je kao Židovka u logoru radila na sortiranju stvari koje su pripadale osuđenicima na smrt. Jednog dana Helenu su odabrali da zapovjedniku Franzu Wunschu otpjeva rođendansku pjesmu. Te večeri Wunsch se zaljubio u nju, obasipao je pažnjom, slao joj kolaže i poruke.

Vezani članci Slika nije dostupna 96-godišnja optuženica za zločine u nacističkim logorima pobjegla iz staračkog doma Auschwitz, ilustracija Otišao zadnji osloboditelj zatočenika najgoreg nacističkog logora: "Rastanak od njega posebno je bolan"

Helena je izljeve ljubavi ovog SS-ovca isprva odbacivala s gnušanjem. 'Mislila sam kako bih radije umrla nego bila u vezi s SS-ovcem. Dugo sam ga sam mrzila. Nisam ga mogla ni pogledati', rekla je Helena godinama kasnije dodajući kako su se ti osjećaji s vremenom počeli mijenjati.

Jednog dana u logor je stigla njena sestra s djecom gdje su bili osuđeni na plinsku komoru. Helena je uzela stvari u svoje ruke i iskoristila simpatije koje je Wunsch osjećao prema njoj da spasi svoju obitelj. Od komore je uspio spasiti njenu sestru, ali ne i djecu.

'Iza milog osmijeha krilo se čisto zlo': Okrutne žene koje nikada neće izaći pred lice pravde

'On je učinio nešto sjajno. Postojali su trenuci u kojima bih zaboravila da sam Židovka i na kraju sam ga zavoljela. Ali to nije bilo realno', rekla je Helena, svjesna da su njegovi osjećaji prema njoj bili iskreni jer je stalno riskirao živu glavu zbog nje. Helena je s njim dugo bila samo kako bi živa izašla iz logora, ali pred kraj je otkrila koliko su se njeni osjećaji prema njemu promijenili.

Tijekom suđenja za ratne zločine Franz Wunsch okarakteriziran je kao surov čovjek koji je mrzio sve Židove.

'Zaljubio sam se u Helenu Citronovu i to me promijenilo. Postao sam nov čovjek pod njeni, utjecajem', rekao je Wunsch na suđenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju