Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobična romansa

LJUBAV U AUSCHWITZU Mrzio je sve Židove, ali ne i nju...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkako je Hitler stupio na vlast u Njemačkoj 1933. godine zakonom su bile zabranjene veze između Židova i arijevaca. No, to ne znači da ih nije bilo. I ova priča je o jednoj takvoj vezi koja je nastala na sasvim izopačenim temeljima.

Helena Citronova bila je dovezena iz Slovačke u Auschwitz te je kao Židovka u logoru radila na sortiranju stvari koje su pripadale osuđenicima na smrt. Jednog dana Helenu su odabrali da zapovjedniku Franzu Wunschu otpjeva rođendansku pjesmu. Te večeri Wunsch se zaljubio u nju, obasipao je pažnjom, slao joj kolaže i poruke.

Pročitajte i ovo papa Franjo Upozorio na pornografiju Papa govorio o ljepoti spolnog odnosa: ''Seksualni užitak dar je od Boga'' Elitne svadbe u Dubrovniku - 1 Troše se na stotine tisuća eura Kako su vjenčanja za strance postala ozbiljan biznis: Jedan grad je posebno interesantan, a mladenci traže nekoliko stvari

Helena je izljeve ljubavi ovog SS-ovca isprva odbacivala s gnušanjem. 'Mislila sam kako bih radije umrla nego bila u vezi s SS-ovcem. Dugo sam ga sam mrzila. Nisam ga mogla ni pogledati', rekla je Helena godinama kasnije dodajući kako su se ti osjećaji s vremenom počeli mijenjati.

Jednog dana u logor je stigla njena sestra s djecom gdje su bili osuđeni na plinsku komoru. Helena je uzela stvari u svoje ruke i iskoristila simpatije koje je Wunsch osjećao prema njoj da spasi svoju obitelj. Od komore je uspio spasiti njenu sestru, ali ne i djecu.

'Iza milog osmijeha krilo se čisto zlo': Okrutne žene koje nikada neće izaći pred lice pravde

'On je učinio nešto sjajno. Postojali su trenuci u kojima bih zaboravila da sam Židovka i na kraju sam ga zavoljela. Ali to nije bilo realno', rekla je Helena, svjesna da su njegovi osjećaji prema njoj bili iskreni jer je stalno riskirao živu glavu zbog nje. Helena je s njim dugo bila samo kako bi živa izašla iz logora, ali pred kraj je otkrila koliko su se njeni osjećaji prema njemu promijenili.

Tijekom suđenja za ratne zločine Franz Wunsch okarakteriziran je kao surov čovjek koji je mrzio sve Židove.

'Zaljubio sam se u Helenu Citronovu i to me promijenilo. Postao sam nov čovjek pod njeni, utjecajem', rekao je Wunsch na suđenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene