Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestare su

'Iza milog osmijeha krilo se čisto zlo': Okrutne žene koje nikada neće izaći pred lice pravde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Tjerala bi nas da stojimo nepomično satima na hladnoći ili na vrućini. Ako bi se netko pomaknuo, pustila bi psa na njega'.

Dok je u centru svjetske pažnje suđenje 'Računovođi iz Auschwitza', 93-godišnjem Oskaru Groeningu, u sjeni su priče o mnogim drugim akterima ovog logora smrti. Među njima su i dvije pripadnice SS odreda koje će u grob otići bez da su ikad bile dovedene pred lice pravde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodio normalan život Prepoznali zločinca - Optužen za pomaganje u ubojstvu 300 tisuća ljudi Slika nije dostupna Nacistički zločini Uhićena trojica bivših čuvara iz Auschwitza

Od 3.700 žena koje su radile u nacističkim logorima smrti samo su tri bile pod istagom zbog sudjelovanja u masovnim ubojstvima i ostalim ratnim zločinima. Sve tri su bile proglašene prebolesnima da bi bile kažnjene.

Jedna od te tri žene je i zloglasna i nemilosrdna Charlotte S. - čuvarica toliko brutalna da se njenih metoda i danas sjećaju neki preživjeli. Zatvorenike je premlaćivala i na njih puštala svog psa kojeg je istrenirala da ih grize za genitalije.

'Bila je žena koja je iza milog osmijeha skrivala svoju odvratnu narav. Bila je oštra i imala je psa kojeg je indoktrinirala da mrzi zatvorenike. Tjerala bi nas da stojimo nepomično satima na hladnoći ili na vrućini. Ako bi se netko pomaknuo, pustila bi psa na njega. Mnogi nisu preživjeli njegove napade', svjedočila je jedna od preživjelih.

Tijekom svog djelovanja u Auschwitzu Charlotte S. se spetljala s jednim članom SS odreda te je otišla kad je ostala trudna. Danas ima 94 godine i odbija govoriti o svojoj prošlosti.

'U Auschwitz je dolazilo toliko vlakova da su morali čekati u koloni pred ogradom'

Još jedna zloglasna čuvarica Auschwitza je Gisela S. U SS odredu je radila pod djevopjačkim prezimenom - Demming. Čvrsto je vjerovala u Hitlerovu rasističku politiku protiv Židova, Roma i Slavena. Bila je zadužena za 'stajaće ćelije' - minijaturne mračne sobice u koje bi natrpala do 15 osoba i tamo ih ostavila danima. Često se dogodilo da bi svi bili mrtvi kad bi nakon nekoliko dana otvorila vrata.

I ona se spetljala s jednim članom SS-a, ali ga je ostavila kad je shvatila da se ne slaže s eksperimentima dr. Josepha Mengelea kojeg je ona iznimno cijenila, piše Daily Mail.

U šezdesetima se čak i našla na optuženičkoj klupi, ali je izbjegla zatvor. Danas kažu da je prestara i prekrhka da bi joj se opet sudilo.

Najstrašnija od svih njih vjerojatno je bila Gertrud Elli Senff, koja se doslovce igrala Boga birajući tko će biti poslan u plinske komore logora Birkenau u kojima je tragično okončano 1,1 milijun života.

Neposredno prije dolaska Rusa u Birkenau poslali su je nazad u Njemačku te je na kraju rata izbjegla ruku pravde. Danas ima 92 godine. 'Znamo da je mama imala nekakve veze s Auschwitzom, ali ne znamo kakve. Pokušali smo s njom pričati o tome, ali mozak joj baš više i ne funkcionira', rekla je njena kćer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene