Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori u Norveškoj

Lijeva koalicija zadržala apsolutnu većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijeva koalicija na odlasku jedva je zadržala apsolutnu većinu u norveškom parlamentu na parlamentarnim izborima u ponedjeljak, po prvim privremenim rezultatima nakon prebrojavanja 98,5 posto glasačkih listića, javljaju svjetske agencije.

Vlada koju predvodi laburistički premijer Jens Stoltenberg, na vlasti od 2005., tako će, čini se, biti prva koja je ponovno izabrana nakon 1993. u toj bogatoj skandinavskoj zemlji, ističe France-Presse. Koalicija na odlasku koja obuhvaća Socijalističku ljevicu, Stranku centra i laburiste kao glavnu snagu, osvojila je 86 mandata od 169 u Stortingu, a oporbena desnica 83, od čega 40 pripada populistima iz Stranke napretka, po službenim predviđanjima. Izlazne ankete najavljivale su slične rezultate.

Pročitajte i ovo Sobovi Ruska trava je zelenija Sobovi izazvali međunarodni incident! Rusija zaprijetila Norveškoj: "Skupo ćete to platiti" Borbeni zrakoplov F-16 Nakon Nizozemske i Danske Novo pojačanje za Ukrajinu: Norveška treća zemlja koja će donirati zrakoplove F-16 Kijevu

Budući da su razlike veoma male, politički čelnici dočekali su procjene s velikim oprezom. 'To su dobri rezultati, ali treba sačuvati hladnu glavu', rekao je Raymond Johansen, predsjednik laburističke stranke, najveće u zemlji, sa 65 zastupnika, nakon prvih procjena. 'Ako je ovo pokazatelj, čini se da će socijaldemokratska vlada biti ponovno izabrana. To nije bio trend u Europi u zadnje vrijeme. Norveška bi mogla promijeniti taj trend', rekao je ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere iz Laburističke stranke, a prenijela je agencija Associated Press.

Lijeva koalicija obećava blagostanje

Procjenjuje se da je na birališta izašlo 70 posto od 3,5 milijuna birača od 4,8 milijuna stanovnika. U 2005. odaziv je bio 77,4 posto. Da bi neka stranka imala apsolutnu većinu u parlamentu mora osvojiti 85 zastupničkih mjesta. Desničarske stranke nisu pak htjele priznati poraz prije potpunijih rezultata. Lijeva koalicija temeljila je svoju predizbornu utrku na obećanju da će ojačati državu blagostanja i da će braniti radna mjesta u toj zemlji bogatoj naftom.

Iako uporno odbija ulazak u Europsku uniju (EU), Norveška danas ima najnižu stopu nezaposlenosti u Europi (3 posto). Liberalna stranka koja se odlučno protivi bilo kakvoj suradnji sa Strankom napretka, kažnjena je, čini se, zbog svoje nepopustljivosti i pala je ispod sudbonosnog praga od 4 posto. Njezin predsjednik Lars Sponheim najavio je u ponedjeljak navečer svoju skoru ostavku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene