Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum iz 21. veljače

Lavrov poručio Zapadu: Poštujte dogovor koji ste inicirali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor od 21. veljače trebao bi biti baza za normalizaciju situacije u Ukrajini, tvrde Rusi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je šefici vanjskih poslova EU Catherine Ashton da bi dogovor koji je isposlovala EU 21. veljače, između Viktora Janukoviča i tadašnje ukrajinske oporbe, trebao biti baza za stabilizaciju situacije u Ukrajini, javlaj Reuters.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Rusija uspješno testirala interkontinentalnu raketu! SAD: Znali smo!

U izjavi ruskog ministra vanjskih poslova stoji da je Lavrov naglasio da bi se normalizacija situacije u toj zemlji trebala bazirati na principima iz dogovora o regulaciji krize u Ukrajini.

Napominje da dogovor predviđa ustavnu reformu koja bi uzela u obzir želje svih regija Ukrajine.

'Mogli bi nametnuti sankcije'

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da bi EU mogla nametnuti sankcije Rusiji. Sankcije bi se odnosile na restrikciju viza i razgovore o ekonomskoj povezanosti s Rusijom

Obama i Merkel ponovno razgovarali o situaciji u Ukrajini

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u utorak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o mogućem rješenju ukrajinske krize koja je eskalirala ruskom intervencijom u ukrajinskoj regiji Krimu, doznaje se od dužnosnika američke administracije.

Sedinjene Države i Rusija danas će u Parizu razgovarati o ublažavanju napetosti u Ukrajini po prvi put od početka ruske intervencije na Krimu. Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naći će se za istim stolom na davno dogovorenoj konferenciji o Libanonu. Na skupu će sudjelovati predstavnici svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a. Dvoje čelnika će prema tom dogovoru, kako se doznaje, predložiti Rusiji da povuče snage na Krimu natrag u njihove baze u regiji, ograniči ruske snage u okvir dopuštenog limita od 11.000 pripadnika tih snaga u Ukrajini kao i da dopusti međunarodne promatrače koji bi nadgledali poštivanje ljudskih prava etničkih Rusa.

Takvo bi rješenje nadalje uključivalo izravne razgovore između Rusa i nove ukrajinske vlade uz moguće međunarodno posredovanje. Ukrajinski izbori predviđeni za svibanj održali bi se kako je i planirano. Kako se doznaje iz američkih izvora, Obama je kancelarki Merkel potvrdio da neće doći na summit G8 koji se u lipnju treba održati u Sočiju ostane li u Ukrajini status quo, a pripremni sastanci vezani uz organizaciju sastanka već su prekinuti.

U priopćenju Bijele kuće o razgovorima Obama-Merkel kaže se da je dvoje čelnika izrazilo ozbiljnu zabrinutost ruskim 'jasnim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta' te da su se 'složili oko važnosti smirivanja situacije, uključujući raspoređivanje međunarodnih promatrača i pokretanje izravnih razgovora između Rusdije i Ukrajine', navela je Bijela kuća.

Prema riječima visokog dužnosnika Bijele kuće, Sjedinjene Države žele, istodobno jačajući pritisak na Rusiju, u suradnji sa svojim zapadnim saveznicima, ponuditi Putinu način izlaska iz ukrajinske krize. Obamina ideja, iznesena i u razgovoru s Merkel, je da se točku po točku razmotre primjedbe Moskve u kojima ona izražava zabrinutost situacijom u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je da su ruske oružane snage izravno angažirane u zauzimanju Krima, no ponovio je stajalište da ima pravo poslati vojsku kako bi zaštitila ruske sunarodnjake koji se, po njegovim riječima, osjećaju ugroženi nakon što je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič i uspostavljena nova ukrajinska vlada.

Američki dužnosnici ističu pak kako nema nikakvog dokaza koji bi podupro ruske navode da su etnički Rusi u Ukrajini ugroženi. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene