Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak odbacio dogovor Dodika i Silajdžića o reformi policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak odbacio je dogovor o reformi policije što su ga prije tjedan dana postigli bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik priopćivši kako taj dogovor ne ispunjava europska načela neophodna za tu reformu.

Ovo Lajčakovo odbacivanje uslijedilo je nakon što od Dodika i njegove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije dobio dodatna pojašnjenja o dogovoru sa Silajdžićem, a koja je Visoki predstavnik međunarodne zajednice zatražio. Silajdžić je Lajčaku dostavio dodatna pojašnjenja, a Dodik je izjavio kako nema namjeru Lajčaku "ništa dodatno pojašnjavati" te je zatražio gašenje Ureda Visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mostar: Tihić optužuje Lajčaka Slika nije dostupna Sarajevo: Sastanak predsjednika vladajućih stranaka

Lajčak je u izjavi, koju u petak prenosi Dnevni avaz, izrazio
žaljenje što Dodik i njegova stranka nisu dodatno pojasnili sadržaj dokumenta (dogovora sa Silajdžićem) rekavši kako takvo držanje dovodi u pitanje ozbiljnost njihova (Dodikovog i njegove stranke) pristupa reformi policije.

Dogovor Silajdžića i Dodika o reformi policije u međuvremenu odbacili su i HDZ BiH i HDZ 1990. zamjerivši što se do njega došlo mimo predstavnika hrvatskog naroda u BiH. Dva HDZ-a i Stranka demokratske akcije Sulejmana Tihića uporno podržavaju raniji Lajčakov prijedlog o reformi policije. Taj Lajčakov prijedlog nedavno je, za njegovog posjeta Zagrebu, podržao i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Reforma policije jedan je od ključnih uvjeta koje BiH mora ispuniti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom (EU). Rok za reformu policije u BiH istekao je 30. rujna ove godine, ali ga je Lajčak produžio na još "nekoliko dana". Lajčak je najavio kako će krajem idućega tjedna u Bruxellesu podnijeti konačno izvješće o reformi policije u BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene