Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mostar: Tihić optužuje Lajčaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić okomio se na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka optuživši ga da se u pregovorima o reformi policije u BiH prepao premijera Republike Srpske Milorada Dodika te se svrstao na njegovu stranu podržavajući opstanak policije Republike Srpske.

Otvorena polemika između Tihića i Lajčaka počela je nakon sastanka u prošlu subotu u Širokom Brijegu predsjednika šest vladajućih stranaka u BiH na kojem je Tihić izvjestio kako odustaje od Mostarske deklaracije o reformi policije iz listopada 2007. godine koju je i osobno potpisao, tvrdeći da se prijedlogom Zakona o reformi policije, proizišlog iz Mostarske deklaracije, omogućava opstanak policije Republike Srpske čemu se on protivi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Prevladana politička kriza? Slika nije dostupna Na pomolu kraj krize u BiH?

Lajčak je u više svojih izjava izrazio iznenađenje i šokiranost
Tihićevim postupkom upozoravajući da Mostarsku deklaraciju o reformi policije podržava i Europska unija te da Tihićevo odstupanje od tog dokumenta unazađuje Bosnu i Hercegovinu.

'Ne mogu vjerovati da Lajčak i Europska unija podržavaju takva rješenja reforme policije', rekao je Tihić. 

Tihić je pri tome izrekao više teških optužbi na Lajčakov račun. 

Optužio ga je da se 'svrstao na Dodikovu stranu', da 'poštuje bezobrazne političare kao što je Dodik', da se 'uplašio Dodika'. 'Zaprepašten sam Lajčakovim ponašanjem', rekao je Tihić. 

Prema ranijem planu krajnji rok za usvajanje Zakona o reformi policije u BiH (proisteklog iz Mostarske deklaracije) je 15. veljače ove godine kako bi se ispunio jedan od ključnih uvjeta BiH za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene