Dvanaest humanitaraca poginulo je u bombardiranju konvoja humanitarne pomoći u blizini Alepa samo nekoliko sati nakon što je sirijska vojska proglasila kraj jednotjednog prekida vatre, izvijestili su promatrači za ljudska prava i UN.


U bombardiranju je pogođeno najmanje 18 od 31 kamiona konvoja, koji je prevozio hranu i lijekove u odsječeni grad Urm al-Kubra u blizini Alepa, izvijestili su sirijski priomatrači za ljudska prava. Promatrači nisu mogli potvrditi da su bombardiranje izveli sirijski i ruski borbeni zrakoplovi, kako je prethodno objavljeno.

Vezani članci Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Saudijska Arabija odbaciila američko izvješće po kojem je ubojstvo novinara naručio saudijski princ: "To je netočno, osuđujemo taj odurni zločin" Sudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Izvješće američke obavještajne agencije: Saudijski princ odobrio likvidaciju novinara Jamala Khashoggija

Humanitarni konvoj UN-a i Sirijskog Arapskog Crvenog polumjeseca nastojao je iskoristiti prekid vatre kako bi dostavio hranu i lijekove za 78.000 ljudi u teško dostupnom području.

No, na putu ih je zatekao prekid primirja, nakon kojega je u ponedjeljak navečer počelo žestoko bombardiranje Alepa i okolice.

Promatrači javljaju da je poginulo ukupno 36 osoba u okolici i u samom Alepu, u kojemu ne prestaje bombardiranje.

Sirijska je vojska objavila kraj primirja u ponedjeljak, optužujući pobunjenike za više od 300 prekršaja primirja, koje je stupilo na snagu 12. rujna.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je kako je to primirje moglo biti "posljednja šansa" za spas Sirije.

Službeni Washington poručuje da će preispitati buduće izglede za suradnju s Rusijom u Siriji. "Cilj tog konvoja bio je poznat sirijskom režimu i Ruskoj federaciji, no ti su humanitarni radnici svejedno ubijeni u njihovom pokušaju da dostave potrebnu pomoć sirijskom narodu", rekao je John Kirby, glasnogovornik State Departmenta.

"U ovom trenutku Rusi moraju pokazati vrlo brzo svoju ozbiljnost u namjerama, inače neće biti više ništa za spasiti", rekao je novinarima jedan neimenovani visoki američki dužnosnik.