Mađarska gradi zid, a Europska Unija je razjedinjena kada su u pitanju imigranti.


Osam tisuća imigranata stiglo je iz Makedonije u Srbiju u posljednja 24 sata. Zalihe u prihvatnim centrima u pograničnom području su pri kraju. Hrane, vode, higijenskih potrepština ima za još jedan dan, pa se poziva na pomoć. Sljedećih dana očekuje se još velik broj imigranata.

Vezani članci Migranata dolaze na planinsko područje Darien "Opasnost i nasilje s kojima se suočavaju uznemirujući su": Zbog ove migrantske rute UN poslao upozorenje Ilustracija Potonula dva čamca u Sredozemlju: Nestalo najmanje 27 ljudi

Borba za mjesto u vlaku i siguran put do Beograda traje, a imigranti i dalje pristižu u Đevđeliju. Oni koji ne uspiju uhvatiti mjesto u vlaku, najčešće autobusom, ali i plaćanjem privatnim prijevoznicima stižu do makedonsko-srbijanske granice, i pješice preko.

Fejsal je sa suprugom i bebom, napustio svoju domovinu. Ovaj mladi Sirijac inženjer je informacijskih znanosti, supruga je biolog. Cilj im je Norveška.

'Nadamo se da ćemo živjeti sigurno, da ćemo naći posao i da će moje dijete odrastati u sigurnosti', kaže nam Fejsal. U 24 sata u Preševo u Srbiji stiglo je oko osam tisuća ljudi. Vlasti upozoravaju kako hrane, vode, higijenskih potrepština imaju za još jedan dan. Imigranti se ovdje ne zadržavaju. Registriraju se, dobiju vodu i hranu i kreću dalje, prema Beogradu.

Srbija: Crveni križ i UNHCR očekuju "dramatičan porast" broja izbjeglica

'Samo se nadam prijeći. Samo želim prijeći granicu i nastaviti putovanje. Nadam se da ću stići u Njemačku', rekao je Ahmet iz Sirije. Do Njemačke je još dalek put. Mađarska gradi zid, a Europska Unija je razjedinjena kada su u pitanju imigranti.

'Pod hitno nam treba sveobuhvatni europski pristup. Ne može se događati da izbjeglice samo stižu iz Grčke, da ih većina nije registrirana i da su samo preusmjereni u Makedoniju', rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz. Grci šalju trajekte na otoke na koje su stigli imigranti. Kada ih prevezu do obale, autobusima ih dalje voze prema granici s Makedonijom.

'Situacija je loša. Izgubljeni smo. Tu su tisuće ljudi. Rođak mi kaže kako nema WC-a, nema deka za djecu, hrana je loša, nema nikakvog sustava. Prije dva dana imigranti su se sukobili zbog karata. Nitko ovdje ne želi ostati. Nitko ne želi ostati u Grčkoj, tu smo samo u prolazu', kaže Mohammad iz Sirije.

Kriza u Makedoniji: Izbjeglice ušle u zemlju, sada ih polako odvoze autobusima i vlakom

Makedoniju očekuje novi val izbjeglica, a potom i Srbiju. Iz Centra za pomoć tražiteljima azila upozoravaju kako bi beogradski parkovi uskoro mogli postati premali, a pozivaju sve one koji žele izravno pomoći da se prijave za volontiranje u Beogradu i Subotici. Na Sredozemlju je tijekom ovog vikenda spašeno 4400 imigranata koji su se morem uputili prema talijanskoj obali.

Oko 1500 su ih danas spasilački brodovi prebacili na Siciliju i Sardiniju. Među njima je i stotinjak djece bez roditelja. Više od 2300 ljudi utopilo se ove godine pokušavajući preko Sredozemlja doći do Europe, a prema podacima UN-a do sada je sve ukupno na europsko tlo stiglo 260 tisuća imigranata.

Hrvatski Crveni križ apelira na pomoć izbjeglicama

Hrvatski Crveni križ (HCK) apelirao je u ponedjeljak na pomoć izbjeglicama koje se nalaze na području Makedonije i Srbije, te u tu svrhu otvorio i žiro račun na koji se mogu donirati sredstva, kojima će se za izbjeglice nabavljati hrana, voda, higijenske potrepštine te setovi za prvu pomoć.

HCK je priopćio kako je otvorio apel "Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe", najavivši da će prikupljena pomoć biti distribuirana putem nacionalnih društava Crvenoga križa na ta područja. Ako se u budućnosti pojave nova područja na kojima je potrebno humanitarno djelovati, dodaju, sredstva od apela bit će usmjerena i tamo.

Svi građani koji mogu i žele pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja sredstva mogu donirati uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb - broj: IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj: 14, za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X, internetskim donacijama na www.hck.hr, donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011).

Prikupljenim sredstvima, najavljuju u HCK-u, za izbjeglice će osigurati hranu, vodu, higijenske potrepštine te setove za prvu pomoć. Dio sredstava utrošit će i za distribuciju humanitarne pomoći, kao i za aktivnosti interventnih timova koje će HCK poslati na područja gdje se nalaze izbjeglice, ako se za to pojavi potreba. Riječ je o timovima koji će pružati psihosocijalnu podršku izbjeglicama i pomagati u dijeljenju humanitarne pomoći. (K. Alvir, Sa.Pu., Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju