Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mario Scaramella, jedan od talijanskih kontakata Aleksandra Litvinenka, i jedan od posljednjih koji su ga vidjeli živog, u razgovoru koji je objavio Corriere della Sera, tvrdi da je Kremlj naručio Litvinenkovu smrt zbog informacija koje je znao.


'Litvinenko nije umro od probavnih smetnji. On je ubijen zbog nečega što je doznao. Sve je to sada u dokumentima Komisije Mitrokin', izjavio je Scaramella za talijanski dnevnik.

Vezani članci Slika nije dostupna Špijun otrovan radioaktivnim talijem ? Slika nije dostupna Stanje ruskog špijuna pogoršano

Profesor sa sveučilišta u Napulju, Scaramella je bio savjetnik u talijanskoj parlamentarnoj istrazi o dosijeu Mitrokin koji se odnosi na KGB-ove agente regrutirane u Italiji. Litvinenko je surađivao s tom komisijom kojoj je na čelu bio Paolo Guzzanti, senator iz stranke bivšega premijera Berlusconija.

'Nema dvojbe da je to učinio Kremlj', rekao je Scaramella.

Rusija je odbacila odgovornost za Litvinenkovu smrt. Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je u u Helsinkiju iznio optužbe kako se nečija smrt 'koristi kao političku provokaciju'.

S druge strane, britanski dnevnik Guardian objavio je odlomke iz elektronske pošte iz kojih se vidi kako su ruske tajne službe razmatrale mogućnost uporabe sile protiv bivšega špijuna Aleksandra Litvinenka i poslovnoga čovjeka Borisa Berezovskog, dvojice protivnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina, a koje je Litvinenku predao Scaramella 1. studenoga.

'Nemam nikakvih dvojbi kako je današnja ruska tajna služba iza toga ubojstva, ali ne samo iza njega', rekao je Paolo Guzzanti u razgovoru za talijanski dnevnik La Stampa.

'Ja mislim da je Aleksandar Litvinenko treća žrtva. Prva je bio
general Anatolij Trofimov koji je ubijen pred kućom 2005. jer je bio nadređen Litvinenku. Druga je Ana Politkovskaja koja je optuživala Putinovu tajnu službu za upletenost u rat u Čečeniji', tvrdi Guzzanti. 

Britanija kontrolira mjesta na kojima je bio Litvinenko

Britansko elitno povjerenstvo za hitna stanja sastalo se kako bi raspravilo o trovanju nekadašnjeg ruskog špijuna koji je umro u Londonu, službeno je objavljeno, a detektivi Scotland Yarda posjećuju sva mjesta na kojima je Litvinenko bio prije odlaska u bolnicu.

Litvinenko je umro u četvrtak, otrovan radioaktivnm supstancom, a povjerenstvo COBRA već se drugi put sastaje zbog tog špijuna i bivšeg KGB-ova agenta koji je postao žestok kritičar predsjednika Vladimira Putina. 

Agencija Associated Press javlja kako je britanska agencija za zaštitu zdravlja objavila da je u Litvinenkovu urinu pronađen rijedak radioaktivni element polonij-210.

Sastankom COBRA-e predsjedao je ministar unutrašnjih poslova John Reid.

Britanska je policija otkrila tragove polonija na trima lokacijama u Londonu koje je posjetio i Litvinenko, javlja Reuters. 

Radioaktivna je tvar pronađena u Litvinenkovu stanu, te u hotelu i sushi restoranu u kojima je bio onoga dana kad se razbolio.

U hotelu se sastao s jednim drugim bivšim KGB-ovim špijunom, a u restoranu s talijanskim akademikom. Sve je lokacije policija ogradila i zatvorila.

Britanske zdravstvene vlasti pozvale su na testiranje sve
osobe koje znaju da su bile u dodiru s Aleksandrom Litvinenkom. Taj se poziv posebno odnosi na one koji su bili u sushi restoranu i hotelu u kojima je bio i Litvinenko oko 1. studenoga.