Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Špijun otrovan radioaktivnim talijem ?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija rasporedila je svoju najbolju antiterorističku policijsku ekipu na slučaj otrovanog Aleksandra Litvinenka. Prema posljednjim saznanjima ruski bivši špijun otrovan je radioaktivnim otrovom, barem tako tvrdi profesor John Henry stručnjak za toksikologiju.

Litvinenkovo zdravstveno stanje i dalje se pogoršava. Njegovi prijatelji za trovanje optužuju Kremlj. Tvrde kako je Aleksander bio nadomak dokazu o njihovoj umješanosti u ubojstvo oštre kritičarke predsjednika Putina, novinarke Anne Politkovskaye. Moskva odbacuje svaku pomisao na to.  

Pročitajte i ovo Ilustracija bizaran slučaj Muškarac preminuo dva dana nakon što je naslijedio 30 milijuna eura, obdukcija pokazala da je otrovan: "Imao sam osjećaj da je to bila ona..." Slika nije dostupna Bivši ruski premijer primljen u bolnicu zbog 'nepoznate' bolesti

Prema simptomima koje ima nekadašnji tajni agent John Henry vjeruje da je otrovan radioaktivnim talijem. No ipak nije stoposto siguran u te prognoze, jer kaže može se raditi o nekom drugom raduioaktivnom otrovu s vrlo sličnim simptomima.

Naglasio je također da će, ukoliko se zaista radi o taliju, njegove tragove biti jako teško pronaći. 

'Možda je prekasno. Talij je radioaktivni otrov sa veoma kratkim vremenom djelovanja, nakon kojeg je moguće da potpuno nestanu njegovi tragovi. najvjerojatnije smo sada propustili priliku da ih otkrijemo' tvrdi Henry.

Radioaktivni talij koristi se kao lijek u bolnicama, ali ne u količinama koje bi se mogle povezati sa stanjem u kojem se trenutačno nalazi Litvinenko. 

'Može se popiti, dati injekcijom, ili biti inhaliran' objašnjava Henry. 

'U ovom slučaju simptomi pokazuju kako je Aleksander najvjerojatnije progutao nešto otrovano.'

Radioaktivni talij dodaje novu dimenziju slučaju trovanja ruskog špijuna. Znači da je njegova koštana srž veoma ugrožena i pitanje je mogu li se obnoviti stanice. Henry kaže kako je takav slučaj teško liječiti, pa se uglavnom moguće osloniti isključivo na imunitet organizma. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene