Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kremlj: Litvinenkova smrt je btitanska briga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj je priopćio da je smrt bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka tragedija, ali da je na britanskoj policiji da istraži okolnosti njegove pogibije.

Litvinenko je preminuo jučer navečer u bolnici u Londonu, tri tjedna nakon trovanja čiji uzroci još nisu utvrđeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

"Smrt svake osobe je tragedija. Ovog trena, na britanskim je službama za provođenje reda i zakona da pokrenu istragu, jer je Litvinenko odnedavno bio njihov građanin", kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Prijatelji bivšeg ruskog špijuna bez okolišanja upiru prst prema "zlim silama" u Rusiji kao krivcima za smrt Litvinenka.

"Borio se protiv zlih sila u Rusiji, protiv KGB-a i vlasti koje
zatiru demokraciju i slobode u Rusiji. On je žrtva osvete i zlobe tih snaga", rekao je Oleg Gordievski, Litvinenkov prijatelj, za Sky televiziju.

Rusija odbacije svaku primisao da je umiješana u likvidaciju svog bivšeg špijuna, tvrdeći da je to toliko "besmisleno da bi se uopće komentiralo".

Litvinenko je, međutim, na samrtničkoj postelji svom prijatelju i filmskom redatelju Andreju Nekrasovu rekao: "Prokletnici su me se dočepali".

Litvinenko je prebjegao u Veliku Britaniju 2000. godine sa suprugom i sinom. Istraživao je ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, gorljive kritičarke vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Služio je u protuobavještajnom odjelu KGB-a, a potom u ruskoj Saveznoj službi sigirnosti (FSB) koja se bavi unutrašnjim prijetnjama.

Godine 1998. u Moskvi je javno rekao da je FSB planirao ubojstvo tajkuna Borisa Berezovskog.

Litvinenko, koji je 1. listopada postao britanski državljanin, jedan je od autora knjige iz 2002. "Blowing up Russia: Terror from Within", u kojoj je naveo da su agenti FSB-a koordinirali razaranje stambenog bloka 1999. godine, kada je živote izgubilo 300 ljudi.

Ruske su vlasti za taj "teroristički napad" okrivile čečenski
gerilce.

Londonska Sveučilišna bolnica jučer je priopćila da je
Litvinenko preminuo na odjelu intenzivne njege u 21.21 sati po lokalnom vremenu, nakon što se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

U priopćenju se navodi kako je 43-godišnji Litvinenko bio "ozbiljno bolestan kada je 17. studenog zaprimljen u Sveučilišnu bolnicu", te da su "medicinski tim i bolnica učinili sve što je bilo moguće kako bi se spasio njegov život".

Ipak, liječnici su objavili da nisu uspjeli utvrditi razlog njegove
smrti, odnosno zatajenja srca, obzirom da su pretrage gotovo posve isključile mogućnost trovanja talijem ili nekom radioaktivnom tvari, kao što se prvotno pretpostavljalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene