Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U OBRAĆANJU

Kraljica Elizabeta II. povukla neočekivan potez: "Kada taj trenutak dođe, moja je želja da Camillu zovete kraljicom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska kraljica objavila je kako želi da Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, službeno bude "kraljica pratilja" kada princ Charles postane kralj.

U svojem obraćanju javnosti povodom sedamdeset godina vlasti, kraljica Elizabeta II. izjavila je kako je njezina iskrena želja da, kada dođe vrijeme za to, supruga princa Charlesa, Camilla, dobije titulu "kraljice pratilje". Postojale su ranije glasine da bi bila poznata kao princeza pratilja, odnosno ne bi bila kraljica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIPREMAN DESETLJEĆIMA "Londonski most je pao": Otkriven tajni plan nakon smrti kraljice Slika nije dostupna FOTO Kraljica Elizabeta II slavila rođendan, zadnji službeni izlazak Kate Middleton prije poroda

Glasnogovornik kraljevske rezidencije Clarence House kazao je kako su Charles i Camilla dirnuti i počašćeni gestom kraljice. Time se kraljica Elizabeta II. u svom jubilarnom govoru koji obilježava njezinu vladavinu od davne 1952. godine izravno osvrnula na neriješeno pitanje buduće titule vojvotkinje Camille.

Inače, kraljica pratilja odnosi se na suprugu vladajućeg kralja, te znači kako bi njezina buduća titula bila kraljica Camilla, prenosi BBC.

Za muškarce pratilje monarha dosada je postojala drugačija praksa. Tako su princ Philip i kraljičin suprug, princ Albert postali prinčevi pratnje, a ne kraljevi.

Prema uobičajenoj proceduri, supruga budućeg kralja, automatski bi postala kraljica, no zbog nesigurnosti mišljenja javnosti pretpostavljalo se kako to neće biti slučaj sa Camillom. Intervencija kraljice znači da neće postojati nikakva prepreka da Camilla postane kraljica te da tako ima punopravnu kraljevsku ulogu pored budućeg kralja Charlesa.

74-godišnja Camilla sve je češće uključena u svoje vlastite poslove i interese pa se tako bavi humanitarnim udrugama koje daju podršku žrtvama obiteljskog nasilja.

Inače, od ponoći, kraljica Elizabeta postaje prva vladarica u britanskoj povijesti koja je dosegnula platinasti jubilej. Očekuje se, kako će to biti privatan dan bez javnih istupanja.

Cijeli kraljičin govor povodom jubileja pročitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene