Obavijesti Video Pretražite Navigacija
85.000 ugroženih stanovnika

VIDEO Katastrofalne scene sa španjolskog otočja: Vulkan progutao više od 650 domova. Odjekuju eksplozije i širi se gusti dim, a lava se ulijeva u more

Aktualno Galerija Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 3 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 8 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 8 Foto: DNEVNIK.hr Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 7 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 7 Foto: DNEVNIK.hr Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 6 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 5 Galerija 1/9 >>
S Kanarskog otoka La Palma i dalje stižu prizori kao iz filmova katastrofe. Lava iz vulkana u srijedu ujutro se počela ulijevati u more. Iako postoji opasnost od otrovnih plinova, zrak u naseljima za sada nije zagađen.

Nevjerojatni prizori na najzapadnijem španjolskom Kanarskom otoku. Na vrhu vulkana Cumbre Vieja prava fontana lave. Bio bi ovo spektakl da na otoku La Palma ne živi oko 85 tisuća ljudi. "Lava se ne prestaje izlijevati ni noću kada se vatrena rijeka koja se slijeva iz kratera vidi još jasnije“, ispričao je svjedok.

Pročitajte i ovo Dražen Balen - 3 Pravi, prirodni laboratorij Stručnjak o erupcijama na Islandu: "To će sada biti konstanta u njihovim životima" Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

"Iako se čini da je lava trenutačno usmjerena, inzistiram na poruci da erupcija nije stabilizirana, postoji dinamika koja nije pod našim nadzorom i zato nastavljamo pratiti i raditi mjerenja povezana s ovim procesom“, upozorio je direktor Kriznog stožera na Kanarima Ruben Fernandez.

Lava je na putu do obale prekrila oko 2,7 četvornih kilometara i uništila 656 domova, procjena je europskog sustava Kopernik. A dok se ulijeva u more, stižu novi problemi. U kontaktu s hladnim oceanom, stvara se bijela para koja ljudima može izazvati iritaciju kože, očiju i otežati disanje. Vlasti su zato još ranije evakuirale oko šest tisuća ljudi u blizini. A onima u obližnjim naseljima naređeno je da hermetički zatvore sve prozore i vrata.

"Sve dok ne dobijemo jasan rezultat koji jamči da područje više nije u opasnosti, ove mjere će se nastaviti“, zaključio je Fernandez.

Španjolska vlada proglasila je otok La Palmu zonom katastrofe, što će značiti novčanu pomoć svim pogođenim stanovnicima. Za njih je dobro i što su nakon tjedan dana ponovno uspostavljeni letovi.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene