S Kanarskog otoka La Palma i dalje stižu prizori kao iz filmova katastrofe. Lava iz vulkana u srijedu ujutro se počela ulijevati u more. Iako postoji opasnost od otrovnih plinova, zrak u naseljima za sada nije zagađen.

Galerija Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 3 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 8 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 7 +5 Vulkan na La Palmi guta sve pred sobom - 6

Nevjerojatni prizori na najzapadnijem španjolskom Kanarskom otoku. Na vrhu vulkana Cumbre Vieja prava fontana lave. Bio bi ovo spektakl da na otoku La Palma ne živi oko 85 tisuća ljudi. "Lava se ne prestaje izlijevati ni noću kada se vatrena rijeka koja se slijeva iz kratera vidi još jasnije“, ispričao je svjedok.

Vezani članci Eruptirao Merapi u Indoneziji - 2 VIDEO Erumpirao vulkan koji je ubio 350 ljudi: Vrući oblak ima 7 kilometara, ogromna rijeka lave nosi sve pred sobom Nastavlja erumpirati vulkan na La Palmi - 2 VIDEO Pogledajte kako lava guta sve pred sobom: Vulkan na španjolskom otoku i dalje erumpira, uništene stotine domova

"Iako se čini da je lava trenutačno usmjerena, inzistiram na poruci da erupcija nije stabilizirana, postoji dinamika koja nije pod našim nadzorom i zato nastavljamo pratiti i raditi mjerenja povezana s ovim procesom“, upozorio je direktor Kriznog stožera na Kanarima Ruben Fernandez.

Lava je na putu do obale prekrila oko 2,7 četvornih kilometara i uništila 656 domova, procjena je europskog sustava Kopernik. A dok se ulijeva u more, stižu novi problemi. U kontaktu s hladnim oceanom, stvara se bijela para koja ljudima može izazvati iritaciju kože, očiju i otežati disanje. Vlasti su zato još ranije evakuirale oko šest tisuća ljudi u blizini. A onima u obližnjim naseljima naređeno je da hermetički zatvore sve prozore i vrata.

"Sve dok ne dobijemo jasan rezultat koji jamči da područje više nije u opasnosti, ove mjere će se nastaviti“, zaključio je Fernandez.

Španjolska vlada proglasila je otok La Palmu zonom katastrofe, što će značiti novčanu pomoć svim pogođenim stanovnicima. Za njih je dobro i što su nakon tjedan dana ponovno uspostavljeni letovi.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju