Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica upozorio je Europsku uniju da bi ukoliko pošalje svoju misiju na Kosovo to značilo ukidanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.


EU bi 'protupravnom' odlukom o slanju svoje misije na Kosovo 'grubo prekršila Povelju UN i Rezoluciju 1244 i to bi automatski značilo da više ne postoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju', kojega je Srbija parafirala, ali još nije potpisala, kazao je Koštunica u intervjuu beogradskom listu Večernje novosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Tadić za SSP bez priznanja Kosova, Koštunica najavljuje poništenje Slika nije dostupna Koštunica: 'Srbija u Europsku uniju može ući samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom'

'Poslije toga, tek kada bi EU povukla odluku o slanju misije, mogli bismo ponovo razgovarati o sporazumu', kaže srbijanski premijer.

EU je u prosincu odlučila poslati na Kosovo policijsku misiju od 1.800 ljudi koja će zamijeniti UN-ovu administrativnu misiju što je ondje od 1999.

Koštunica je rekao kako, međutim, još ima vremena da EU odluči poštovati međunarodno pravo i založi se za nastavak pregovora o Kosovu što bi imalo 'dalekosežne pozitivne posljedice, ne samo u odnosima Srbije i EU, već i na širem svjetskom planu'.

Srbijanski premijer ne vjeruje da će itko kažnjavati Srbiju zbog toga što ne želi poklanjati svoj teritorij i zato što poštuje Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 o Kosovu, a suprotno postupanje bi, osim gaženja međunarodnog prava, bilo i 'otvoren atak na demokraciju i opće vrijednosti na kojima počivaju Europa i suvremeni svijet'.

'Jednostrano proglašeno neovisno Kosovo nikad ne može biti prava i legitimna neovisna država, već kvazidržavna marionetska tvorevina koju nikad nećemo priznati i koja treba nestati', rekao je Koštunica.

On je kazao da je prvenstveni cilj Beograda u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, kakvo najavljuju kosovski Albanci, da svim 'svojim građanima' na Kosovu osigura 'da budu ono što jesu - punopravni i ravnopravni građani Srbije', da im osigura što normalniji život i da Srbi na Kosovu 'znaju da su njihova vlada i njihova skupština u Beogradu'.