Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovska vlada još od 2013. godine nije riješila problem eksproprijacije 52 hektara zemljišta u središnjem Kosovu ispod kojeg su nalazišta lignita.


Kosovo bi za dva tjedna moglo ostati bez struje ukoliko se ne riješi problem opskrbe ugljenom za proizvodnju električne energije u termolektrani, izjavio je dužnosnik Kosovske energetske korporacije (KEK).

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Vatrogasci, ilustracija Tri kvarta u Zagrebu ostala su bez struje zbog požara trafostanice

Ugljena za proizvodnju ima za još samo dva tjedna i Kosovo je pred energetskim kolapsom, rekao je glavni direktor Kosovske energetske korporacije Arben Gjukaj.

Kako prenose beogradski mediji, Gjukaj je agenciji Reuters rekao da Kosovo ima "ogromne rezerve lignita, ali ga nema dovoljno iskopanog za proizvodnju električne energije" jer kosovska vlada još od 2013. godine nije riješila problem eksproprijacije 52 hektara zemljišta u središnjem Kosovu ispod kojeg su nalazišta lignita.

"Tijekom sljedećih tjedana suočit ćemo se sa značajnim nedostatkom električne energije iz proizvodnih kapaciteta. Sve će ovisiti o opterećenju i kako ćemo koristiti rezerve ugljena", rekao je Gjukaj.

Električnu energiju Kosovo dobija iz termoelektrana Kosovo A i Kosovo B, a problem u opskrbi nije nov, pa su prethodnih godina na javnim natječajima za opskrbu izabrane dvije tvrtke iz Srbije.

Na mogući energetski kolaps Kosova prije nekoliko dana upozorili su i prištinski mediji, a Koha Ditore objavila je da kosovska vlada mora pod hitno riješiti eksproprijaciju osam kuća kako bi se omogućila eksploatacija ugljena.

Kosovski premijer Isa Mustafa upozorio je da svako kašnjenje može uzrokovati zaustavljanje rada Kosovske energetske korporacije. (Hina)