Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjednicom Vijeća sigurnosti, na kojoj je posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari iznio prijedlog statusa Kosova, zadovoljni su kosovski Albanci jer većina članova Vijeća sigurnosti podržava navodno prijedlog o neovisnosti Kosova uz međunarodni nadzor, i kosovski Srbi zbog toga što Vijeće sigurnosti nije usvojilo taj prijedlog.


Kosovski premijer Agim Ceku izrazio je u srijedu zadovoljstvo time što Ahtisaarijev plan podupire, kako je rekao, većina članova Vijeća sigurnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN počelo konzultacije o proglašenju neovisnosti Kosova Slika nije dostupna Srbija pozvala Vijeće sigurnosti da spriječi neovisnost Kosova

"Poslije ove sjednice jasno je da je jedino rješenje za Kosovo
neovisnost, iako će biti stalnih napora da se to ometa", izjavio je za kosovske medije premijer Ceku.

On je pozdravio stajalište predstavnika EU i SAD-a kao i Kine, koja će, kako je rečeno, podržati stajalište EU-a.

Ceku je izrazio žaljenje što kosovskom predsjedniku Fatmiru
Sejdiuu, koji je nazočio sjednici Vijeća sigurnosti, nije bilo
omogućeno da iznese stajališta u prilog predloženog rješenja.

Komentirajući stajalište Rusije koja je protiv Ahtisaarijeva
prijedloga, premijer Ceku je rekao da je to "u stvari kupnja vremena, a ne odbijanje biti predloženog plana".

Zahtjev Rusije da se na Kosovo pošalje misija Vijeća sigurnosti koja bi provjerila stanje na terenu, Ceku je ocijenio "pokušajem odgode i kompliciranja procesa" koji, kako je naglasio, neupitno vodi u neovisnost.

Predstavnici kosovskih Srba pak smatraju da je sjednica Vijeća sigurnosti ohrabruje i daje nadu da će Kosovo ostati u sastavu Srbije, odnosno da će Ahtisaarijev plan propasti i da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni.

Član beogradskog pregovaračkog tima i predsjednik zajednica srpskih općina na Kosovu Marko Jakšić izjavio je da je sjednica VS "dala jasan signal da neovisnog Kosova neće biti.

Drugi član beogradskog pregovaračkog tima s Kosova i zastupnik u Skupštini Srbije Goran Bogdanović naglasio je da je srpska strana na pravi način predstavila svoja stajališta, ali da mora nastaviti diplomatsku aktivnost jer neke države i dalje podržavaju plan Marttija Ahtisaarija.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) sjevera Mitrovice Nebojša Jović izrazio je nadu da će u Vijeću sigurnosti prevladati razum koji će pokrenuti nove pregovore čiji bi rezultat bilo kompromisno rješenje prihvatljivo za obje strane.

"Ukoliko ipak Kosovo dobije neovisnost to bi značilo da je UN na legitiman način donio odluku o etničkom čišćenju Srba u pokrajini", kazao je Jović.

Vijeće sigurnosti u utorak nije odlučivalo o Ahtisaarijevu
prijedlogu već je o tome samo otvorilo raspravu.