Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovska kriza mogla bi izazvati novi val antimanjinskog raspoloženja u Srbiji što kao posljedicu može imati obnavljanje osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatske manjine.


Hrvatske manjina u Vojvodini, poslije Albanaca, ima najveću etničku distancu, konstatirao je u srijedu predsjednik Hrvatskog akademskog društva i urednik Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca Slaven Bačić. 

Vezani članci Kriza na Kosovu - 1 Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet

U razgovoru za program na hrvatskom jeziku Radija- Subotice, Bačić je kazao da će 'gubitak Kosova svakako izazvati jače javne manifestacije nacionalizma većinskog naroda i jačanje radikalnih nacionalističkih struja'.

'To je ozračje već sasvim dovoljno za moguće međunacionalne incidente i to nije nikakva novina. Vrlo je vjerojatno da će to imati kratkoročne posljedice na pojačanje straha svih manjina, ali kod hrvatske naročito', navodi Bačić.

Premda će po njegovu mišljenju takvo ozračje kratko trajati, ne treba se nadati brzom stvaranju idealnog okružja za javno
manifestiranje pripadnosti hrvatskome manjinskom korpusu u Srbiji.

'Vidimo na primjer koji su problemi postojali s otvorenjem 7.
hrvatskog razreda u jednoj subotičkoj školi i otvorenjem gimnazijskog razreda. Već su samo ti problemi dovoljni da neke ljude u hrvatskoj zajednici obeshrabre. Tome treba pridodati podatak da spram Hrvata, poslije Albanaca, postoji najveća etnička distanca u Srbiji pa da bude jasno kakva je pozicija te zajednice', navodi Bačić.

On ocjenjuje da će u društvenom ozračju opterećenosti kosovskom krizom izborni rezultat hrvatskih stranaka ovisiti o uspjehu i dobroj volji Demokratske stranke na višim razinama vlasti, a da će na lokalnoj razini to ovisiti o izbornom sustavu.

Hrvatskim strankama, barem u Subotici, odgovarao bi većinski izborni sustav, zaključuje Bačić.