Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Kosovu je u srijedu nizom priredbi u Prištini i drugim gradovima obilježena druga obljetnica proglašenja neovisnosti. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008.


Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je u srijedu na svečanoj sjednici parlamenta kako je tijekom dvije godine postojanja kao neovisna država Kosovo uspjelo dokazati svijetu da je neovisnost donijela više mira i stabilnosti u regiji. Kosovo se dobrosusjedskom suradnjom pokazalo ne samo kao značajan čimbenik mira, već je poslužilo i kao katalizator dobrih odnosa zemalja u okružju, ustvrdio je Sejdiu. 'Na sreću, naša politika dobrosusjedskih odnosa naišla je na puno razumjevanje susjednih zemalja i sada imamo izvrsne odnose s Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, kao i zemljama u susjedstvu - Hrvatskom, Slovenijom i Bugarskom. Iako još uvijek nemamo službeno grčko priznanje neovisnosti Kosova, mi i s tom zemljom imamo intenzivnu suradnju', rekao je kosovski predsjednik.

Ocijenio je da jedini problem u odnosima sa susjedima ostaje Srbija koja, kako je rekao, nastavlja svoju agresivnu politiku protiv Kosova. Sejdiu je podsjetio da je Kosovo do sada priznalo 65 zemalja iz svih dijelova svijeta, da je nova država otvorila 21 veleposlanstvo, deset konzularnih misija i započela izgradnju solidne diplomatske službe. Ocijenio je 'iznimno uspješnim' predstavljanje argumenata pred Međunarodnim sudom pravde u sporu sa Srbijom zbog proglašenja neovisnosti, te je izrazio očekivanje da nakon savjetodavnog mišljenja suda očekuje novi val međunarodnih priznanja Kosova. Predsjednik kosovskog parlamenta Jakup Krasniqi ocijenio je da je neovinost nepovratan proces i realnost koju treba prihvatiti. Prema Krasniqijevim riječima, sada je potreban gospodarski razvitak i jačanje vladavine prava.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Zastava Kosova (Foto: AFP) Stanovnici ove europske države vlastitu zastavu zovu "ručnikom" i imaju čak 4 pozivna telefonska broja

Građani Kosova trebaju biti ponosni zbog neovisnosti i uspjeha, neovisno o tome žive li na Kosovu ili u dijaspori, rekao je predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci. 'Kosovski narod tvorac je države Kosovo', izjavio je Thaci. Na svečanoj sjednici kosovskog parlamenta nazočili su mnogobrojni uzvanici s Kosova i iz inozemstva. U povodu druge obljetnice neovisnosti, kosovska je vlada pokrenula u inozemstvu kampanju u kojoj se uz pomoć video spotova nastoji ojačati ugled Kosova u svijetu. S druge strane, Srbija je i u povodu ove obljetnice poslala poruku da se neće pomiriti s kosovskom neovisnošću. 'Svima je jasno da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova', izjavio je za srpske lokalne elektronske medije na Kosovu državni tajnik u srbijanskom ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

'Srbija će učiniti sve što je u njezinoj moći da političkim i pravnim sredstvima očuva svoj teritorijalni integritet, to jest da sačuva Kosovo u sastavu Srbije', poručio je Ivanović. Srbija, dodao je Ivanović, neće dopustiti da se kosovski Albanci u međunarodnim institucijama predstavljaju kao predstavnici neovisne države. 'Oni mogu imati svoje međunarodno predstavništvo isključivo u sastavu izaslanstva UNMIK-a i mi nećemo dopustiti da to bude drugačije. To će biti ne samo naš politički smjer djelovanja, nego je to i obveza prema srbijanskom ustavu i međunarodnom pravu', ustvrdio je Ivanović. Takve poruke iz Srbije nisu pomutile slavlje na Kosovu, ali gospodarske i loše socijalne prilike bacaju sjenu na svečano raspoloženje u mladoj državi.

Neovisnost kosovskim građanima nije donijela i socijalnu sigurnost. Bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznosi samo 1760 eura, a nema jasnih planova za razvoj gospodarstva ni za otvaranje novih radnih mesta. Nezaposlenost na Kosovu iznosi blizu 50 posto, a gotovo 40 posto stanovnika Kosova živi u siromaštvu. Kosovo nije samo najmlađa europska država, nego i država s najmlađim stanovništvom, u kojoj svake godine oko 30 tisuća građana sa završenom školom kreće u neizvjesnu potragu za poslom. (Hina)