Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija i Kosovo više nikad neće biti u zajedničkoj državi, a SAD će u uskoj suradnji s EU-om, te u razgovorima s kosovskim Albancima, Srbima i Rusijom, nastojati da se u idućih nekoliko tjedana poduzmu akcije koje će pridonijeti stabilizaciji Balkana, izjavila je danas državna tajnica Condoleezza Rice.


Ona je naglasila da su pregovori pod okriljem 'trojke' došli do kraja, te da će u idućih nekoliko tjedana "biti važno donijeti odluke, jer bi nedonošenje odluka bilo destabilizirajuće za Balkan".

Vezani članci Aleksandar Vulin, Gordan Grlić Radman Vulin žestoko napao hrvatskog šefa diplomacije: ''Na to može odgovoriti samo medicina" Slika nije dostupna SAD obećao Kosovu neovisnost do kraja godine, panika u Beogradu!

"Činjenica je da Kosovo i Srbija više nikad neće biti dio iste
države. Mislim da je to prilično jasno. To je bila i logika rezolucije 1244 - poseban status Kosovu kao rezultat rata. Važno je da dva naroda nastave svaki svoju budućnost", izjavila je Rice na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Najavila je da će SAD nastaviti uske konzultacije s Europskom unijom, te da će u razgovorima s Kosovarima, sa Srbima, sa svim stranama uključujući i Ruse, kako bi "osigurali da se na Balkanu poduzmu stabilizirajuće akcije, da bi okončali poglavlje tragičnih okolnosti vezanih za balkanske države, i kako bi se izgradnja Europe mogla dovršiti 17 godina nakon kraja Hladnog rata".

Rice je izbjegla izravno odgovoriti na pitanje hoće li SAD
savjetovati kosovskim vlastima da odgode najavljeno proglašenje neovisnosti, dok se ne nađe diplomatsko rješenje za konačni status te odcijepljene srbijanske pokrajine.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu, posvećenoj izvješću 'trojke' SAD-EU-Rusija o neuspjelim pregovorima Beograda i Prištine o statusu Kosova, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i druge europske članice Vijeća sigurnosti, kao i EU, podržali su pravno tumačenje po kojem rezolucija 1244 iz 1999. godine, omogućuje uspostavu neovisnosti Kosova u skladu s planom mirovnog posrednika
EU-a Marttija Ahtisaarija, čime se nastoji učiniti izlišnim donošenje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN o neovisnosti Kosova, koje je tijekom 2007. blokirala Rusija, uz prijetnju veta.