Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Željko Komšić, optužio je danas predsjedatelja Vijeća ministara BiH u ostavci, Nikolu Špirića, da je svojim odlaskom u New York pokušao obmanuti Predsjedništvo BiH.


Naime, Špirić je ondje nastupio bez stajališta usuglašenog s bosanskohercegovačkim Predsjedništvom.

Vezani članci Slika nije dostupna Britanija kritizirala Hrvatsku pred Vijećem sigurnosti UN-a Slika nije dostupna Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN na zahtjev Libije

Špirić je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti, uz ostalo, pozvao članove VS-a da potaknu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka na promjenu svojih nedavnih odluka kojima se jača državna uloga Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH, protiv čega su se pobunili političari iz Republike Srpske tumačeći Lajčakove odluke kao obespravljivanje Srba i uvod u nestanak Republike Srpske.

"Špirić je, na pitanje članova Predsjedništva BiH o tome po čijem pozivu ide na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, kazao kako ga je pozvao veleposlanik BiH pri UN-u Miloš Prica. Vrlo brzo u izravnom kontaktu s veleposlanikom Pricom, ovo se pokazalo kao neistina", priopćio je u petak Komšićev ured. Pri tomu se također napominje da veleposlanik BiH pri UN-u nije osoba koja je ovlaštena za ovakav poziv ( za sudjelovanje na sjednici Vijeća sigurnosti).

"Špirić je otputovao u New York ignorirajući zahtjev Predsjedništva BiH da tamo nastupa s usuglašenim stajalištem", navodi se u Komšićevu priopćenju.

Špirić je nedavno podnio ostavku izražavajući nezadovoljstvo odlukom Visokog međunarodnog predstavnika Miroslava Lajčaka da ojača državnu poziciju Vijeća ministara BiH (kojem je Špirić na čelu) i Parlamenta BiH. 

Predsjedništvo BiH je početkom ovog tjedna prihvatilo Špirićevu ostavku, nakon čega su u BiH uslijedile konzultacije državnog Predsjedništva s parlamentarnim strankama o Špirićevu nasljedniku. 

Do petka, međutim, nije objavljeno ime niti jednog potencijalnog kandidata za čelnika bosanskohercegovačke vlade. U političkoj javnosti i medijima u BiH mogu se čuti i mišljenja kako bi Špiriću ponovo trebalo ponuditi dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ali i stajališta kako je nakon njegove ostavke potrebno u BiH raspisati izvanredne parlamentarne izbore.