Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komšić optužio Špirića za neusuglašen nastup pred VS UN

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Željko Komšić, optužio je danas predsjedatelja Vijeća ministara BiH u ostavci, Nikolu Špirića, da je svojim odlaskom u New York pokušao obmanuti Predsjedništvo BiH.

Naime, Špirić je ondje nastupio bez stajališta usuglašenog s bosanskohercegovačkim Predsjedništvom.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Špirić je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti, uz ostalo, pozvao članove VS-a da potaknu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka na promjenu svojih nedavnih odluka kojima se jača državna uloga Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH, protiv čega su se pobunili političari iz Republike Srpske tumačeći Lajčakove odluke kao obespravljivanje Srba i uvod u nestanak Republike Srpske.

"Špirić je, na pitanje članova Predsjedništva BiH o tome po čijem pozivu ide na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, kazao kako ga je pozvao veleposlanik BiH pri UN-u Miloš Prica. Vrlo brzo u izravnom kontaktu s veleposlanikom Pricom, ovo se pokazalo kao neistina", priopćio je u petak Komšićev ured. Pri tomu se također napominje da veleposlanik BiH pri UN-u nije osoba koja je ovlaštena za ovakav poziv ( za sudjelovanje na sjednici Vijeća sigurnosti).

"Špirić je otputovao u New York ignorirajući zahtjev Predsjedništva BiH da tamo nastupa s usuglašenim stajalištem", navodi se u Komšićevu priopćenju.

Špirić je nedavno podnio ostavku izražavajući nezadovoljstvo odlukom Visokog međunarodnog predstavnika Miroslava Lajčaka da ojača državnu poziciju Vijeća ministara BiH (kojem je Špirić na čelu) i Parlamenta BiH. 

Predsjedništvo BiH je početkom ovog tjedna prihvatilo Špirićevu ostavku, nakon čega su u BiH uslijedile konzultacije državnog Predsjedništva s parlamentarnim strankama o Špirićevu nasljedniku. 

Do petka, međutim, nije objavljeno ime niti jednog potencijalnog kandidata za čelnika bosanskohercegovačke vlade. U političkoj javnosti i medijima u BiH mogu se čuti i mišljenja kako bi Špiriću ponovo trebalo ponuditi dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ali i stajališta kako je nakon njegove ostavke potrebno u BiH raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene