Željko Komšić (Foto: Pixsell, Armin Durgut/HaloPix)
Željko Komšić (Foto: Pixsell, Armin Durgut/HaloPix) Foto: Pixsell, Armin Durgut/HaloPix

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je u četvrtak kako će od sigurnosno-obavještajnih agencija u toj zemlji biti zatražena temeljita provjera medijskih tvrdnji o tome da su hrvatski obavještajci navodno pokušali prikazati BiH kao regionalnu bazu terorista te je upozorio kako će u slučaju da se ti navodi dokažu smjesta biti poduzete odgovarajuće mjere, a istodobno je predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću predbacio "nedostatak kućnog odgoja" zbog njegova sudjelovanja na skupu u Neumu na kojemu se raspravljalo o mogućnostima izmjene ustavnog ustroja BiH.


Reagirajući na medijske navode o tome da su hrvatski obavještajci navodno regrutirali pripadnike selefijskog pokreta kako bi podmetali oružje u islamske vjerske objekte što bi poslužilo kao dokaz tvrdnjama da je BiH uporište velikog broja radikalnih islamista te kako su u to bili uključeni i hrvatski diplomati poput generalnog konzula u Tuzli Ivana Bandića, Komšić je izjavio kako jedino loše informirane osobe mogu pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate bave jedino razvojem i unaprjeđenjem diplomatskih odnosa.

Vezani članci Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 7 Hrvatska ima rekordan broj novozaraženih i nikad više testiranih. Ogroman porast broja novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji Migranti u Hrvatskoj - 3 Krijumčari migranata otkrili još lakši i bolji način: "Bio sam s čovjekom kad je plaćao policajcu 20.000 eura. Davao je to na stol da mu kaže ima li akcije"

Istaknuo je kako pri tom ipak mora biti jasno povučena "crvena crta" odnosno kako mora biti jasno što je dopušteno, a što ne.

"I u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena crta koja se ne smije prelaziti. Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika vlade Republike Hrvatske u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-znanstveni skup o temi izmjena ustava Bosne i Hercegovine još uvijek nije prelazak te crvene crte iako demonstrira veliki nedostatak kućnog odgoja", izjavio je Komšić, ne pojasnivši dodatno svoje tvrdnje.

Komentirajući samu navodnu aferu o fingiranom naoružavanju radikalnih islamista u BiH u organizaciji hrvatske obavještajne mreže Komšić je kazao kako će to temeljito ispitati policijske agencije i obavještajna služba BiH.

"Ako se ti navodi potvrde kao osnovani BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama", naveo je Komšić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima iz njegova ureda. (Hina)