Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je "užasnut" pokoljem u Huli, gdje je ubijeno stotinjak ljudi.


"Osobno sam zgrožen i užasnut tragičnim događajima koji su se zbili prije dva dana", rekao je Annan novinarima po dolasku u Damask, govoreći o pokolju počinjenu u tom gradu u središtu Sirije, gdje je u petak ubijeno stotinjak ljudi, među kojima pedesetak djece. "Bio je do gnusan čin, sa strašnim posljedicama", dodao je.

"Izaslanik je danas stigao u Damask radi razgovora s predsjednikom Bašarom al-Asadom i visokim dužnosnicima", rekao je njegov glasnogovornik Ahmad Fawzi. Usto će se sastati s "predstavnicima oporbe i civilnog društva" te s generalom Robertom Moodom, voditeljem promatračke misije UN-a u Siriji.

Vezani članci Pokrajina Idlib (Foto: AFP) Stiglo je žestoko upozorenje: "Stotine tisuća ljudi je ubijeno. Ne smijemo dopustiti da se to nastavi" Sirijski predsjednik Bašar al Asad (Foto: AFP) Asad ima važnu poruku: "Blizu smo direktnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji"

>> Snažni sukobi pobunjenika i vojske u Damasku

Anan je rekao da očekuje "ozbiljnu i otvorenu raspravu" s predsjednikom al Asadom, s kojim se sastaje u utorak. "Pozivam sirijsku vladu da poduzme odlučne korake kako bi signalizirala svoju namjeru da krizu riješi miroljubivo, i da svi koji su uključeni pomognu stvoriti pravi kontekst za vjerodostojan politički proces", rekao je Annan novinarima u Damasku.

"Ova poruka mira nije upućena samo vladi, već svima s oružjem", dodao je. Ovaj Annanov posjet Siriji, drugi otkako je prije tri mjeseca imenovan izaslanikom, događa se dan poslije osude sirijskog režima u Vijeću sigurnosti UN.

U izjavi koja je jednoglasno prihvaćena nakon hitne sjednice u New Yorku, 15 zemalja članica osudilo je "seriju vladinih tenkovskih i topničkih granatiranja stambene četvrti" u Huli.

Annan koji je imenovan 23. veljače, u ožujku je prvi put posjetio Siriju, pri čemu je od vlasti i oporbe dobio obećanje da će poštovati njegov mirovni plan u šest točaka, koji predviđa primirje što je stupilo na snagu 12. travnja, ali se svakodnevno krši. (Hina)