Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povijesna prekretnica

Temperature rastu, ledenjaci pate, stvaraju se novi ekosustavi: Klimatske promjene sve su vidljivije

Aktualno Galerija Klimatske promjene, ilustracija - 1 Klimatske promjene, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene, ilustracija - 6 Klimatske promjene, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene, ilustracija - 2 Klimatske promjene, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene, ilustracija - 3 Klimatske promjene, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Klimatske promjene, ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Na Galapagosu je pronađen novi ekosustav. U Norveškoj su klimatske promjene jasno vidljive.

Novi ekosustav pronađen je na Galapagosu! Riječ je o dosad nepoznatom koraljnom grebenu s bogatim morskim životom. "Ovo otkriće je važno jer govorimo o netaknutim ekosustavima koji nikada prije nisu bili praćeni ili proučavani", kaže Danny Rueda, ravnatelj nacionalnog parka Galapagos.

Potpuno drugačija slika u Bangladešu. Most ide preko rijeke u kojoj je više smeća nego vode. "Prije sam lovio razne vrste riba. Sada je rijeka postala zagađena zbog ispuštanja gradskog i tvorničkog otpada. Sada nema ribe u rijeci", kaže Nurul Islam iz Bangladeša. 

Kako s otpadom, znaju na Sardiniji. Ostatke od uzgoja dagnji iskoristili su za izgradnju otočića na kojem su dom pronašle ugrožene vrste čigri, galebova i štipavaca. "Otok je napravljen od 2000 vreća otpadnog materijala i već je nekoliko mjeseci nakon nastanka povlašten prostor za sve ptičje vrste koje prelaze nebeske autoceste između Afrike i Europe", poručuje Alessio Satta, predsjednik Zaklade Sredozemnog mora i obale. 

Nažalost, više je primjera zagađenja nego dobrog upravljanja. Na to su upozorili aktivisti u Rimu blokiravši prilaze Koloseju, što se nije svidjelo vozačima u žurbi. Policija je s istom skupinom aktivista imala posla i u Berlinu, gdje su se prosvjednici doslovno zalijepili za cestu.

Da je globalno zagrijavanje problem, rukom se može opipati na sjeveru Norveške - mjestu koje se najbrže zagrijava. Znanstvenici koji buše ledenjake - umjesto leda nalaze vodu na sve manjim dubinama. "Nismo očekivali toliki tok vode koji izlazi iz ledenjaka. Ovo je jasan znak onoga što se događa u ovoj regiji. Temperature rastu, ledenjaci pate", kaže Andrea Spoloar, geokemičar.

Pročitajte i ovo Aktivisti blokirali promet u Švicarskoj Skupina "Oslobodimo Švicarsku" VIDEO Aktivisti se zalijepili za autocestu: "Tražimo da švicarska vlada konačno proglasi klimatsko izvanredno stanje"  

Temperature u Australiji nakratko je snizila hibridna pomračina sunca.
Trajala je 58 sekundi i mijenjala svoj izgled od prstenaste do potpune pomrčine dok je Mjesečeva sjena plesala preko Zemljine površine. "Predivno je, ne postoji ništa slično što možete vidjeti", kaže promatrač iz Australije. Iduća prilika za ovakav prizor na nebu bit će tek - 2031. godine. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene