Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazuju projekcije

Meteorolog Dnevnika Nove TV otkriva što bi se sve moglo promijeniti u Hrvatskoj. Doznajte i kako bi Zadar i Split mogli izgledati 2050. godine

Zemlja se zagrijava, led se topi, šume nestaju u požarima, a kuće u tornadima i poplavama. Povodom Svjetskog meteorološkog dana, meteorolozi su podsjetili na razorne posljedice klimatskih promjena. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Projekcije pokazuju da će ekstremni vremenski uvjeti zbog klimatskih promjena biti sve češći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

"Na našem području bi se to ogledalo kroz veće količine oborina u zimskom periodu, za oko osam posto, dok bi u toplije vrijeme suša imala povećanje za 10 posto", objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić u povodu Svjetskog meteorološkog dana.

Pročitajte i ovo Europi prijeti nestašica vode: Ilustracija - 6 posljedice klimatskih promjena Prijeti li nam nestašica vode? Jedna zemlja već ima plan: "Moramo se pripremiti za promjene"

Prosječna globalna temperatura danas je viša jedan Celzijev stupanj u odnosu na prije 150 godina. "Veća je od 90 posto vjerojatnost da će do 2026. godine jedna od tih godina biti najtoplija dosad", kazao je Čačić.

U Španjolskoj je, primjerice, proglašena ekstremna suša jer već duže vrijeme nema oborina. S druge strane, globalna razina mora godišnje naraste za 4,5 milimetra. Sve bi se to moglo odraziti i na nas.

Prema procjenama stručnjaka ovako bi 2050. godine mogao izgledati Split:

Klimatski ekstremi, ilustracija - 2 Klimatski ekstremi, ilustracija - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

A ovako bi 2050. izgledao Zadar:

  Klimatski ekstremi, ilustracija - 2 Klimatski ekstremi, ilustracija - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

U proteklih 50 godina imali smo više od 11.000 klimatskih katastrofa, koje su odnijele dva milijuna života. Najviše su ih odnijele suše, a najveću ekonomsku štetu prouzročili su uragani – najgori je bio Katrina 2005. godine

Pročitajte i ovo Ilustracija klimatske promjene Aktivisti u Njemačkoj blokirali ceste i izazivali nemire: ''Što žele postići?''

Mjerna postaja u zagrebačkom Maksimiru prati vremenske uvjete, od jačine vjetra do količina oborina. Meteorološka tehničarka Iva Palajsa kaže da su promjene vidljive.

"Osjeti se, naravno. Zime više nisu hladne kao što su nekad bile. Ljeta su puno toplija i ima puno više nevremena. Prošle godine bilo je dosta tuče", rekla je Palajsa.

Najveće štete nanijela je poljoprivrednicima u Varaždinskoj županiji. Od tuče se još nisu oporavili

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene